Le Penová zůstává šéfkou Národní fronty

01.12.2014
ČTK

Marine Le Penová byla znovu zvolena do čela Národní fronty, krajně pravicově protipřistěhovalecké a antievropské strany. Na kongresu v Lyonu ji až na 17 neplatných hlasů volilo všech 22 tisíc voličů, kteří se hlasování zúčastnilo. Proti ní nestál žádný kandidát. NF má 83 tisíc členů strany.

Podle posledních průzkumů by NF volilo 30 procent lidí, a dostala by se tak jak před socialisty, tak před UMP, jejímž předsedou se v sobotu stal bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Le Penová nejenže stojí v čele velmi silné strany, ale očekává se, že bude v roce 2017 kandidovat na post francouzské prezidentky. Le Penová je v čele NF od roku 2011, letos ve Francii vyhrála evropské volby. Zakladatelem NF se v roce 1972 stal otec Le Penové Jean-Marie Le Pen, který je dodnes čestným předsedou strany.

Do ústředního výboru se dostala také další členka rodina Le Penů. Marion Maréchalová-Le Penová, která je vnučkou zakladatele strany, je přitom už poslankyní Evropské parlamentu, současné stranické volby pouze trend jejího politického úspěchu doložily.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek