Merkelové znovu v čele CDU, už poosmé

10.12.2014
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová byla poosmé zvolena předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Při volbě neměla žádného soupeře a získala 96,7 procent hlasů. Nejlepší výsledek získala v roce 2012, kdy pro ni hlasovalo 97,9 procent delegátů. V čele CDU působí už od roku 2000.

Angela Merkelová je třetím nejdéle působícím šéfem CDU. Více let stranu vedli Konrád Adenauer a Helmut Kohl. Němečtí politologové se domnívají, že její pozice ve straně je natolik silná, že v následujících letech pravděpodobně opustí stranu spíše v případě, že se k tomu sama rozhodne, protože v CDU v současnosti nemá konkurenci. Výhra ji v aktuálních volbách potvrdila ve funkci na další dva roky.

Merkelová při svém projevu uvedla, že bude usilovat o to, aby Německo neztratilo svou přední pozici při proměně světového řádu a uvedla, že chce CDU vést i v době digitální revoluce.

Stejně jako volba předsedkyně, i volba pětí místopředsedů byla spíše potvrzovací, protože pět stávajících nemělo při hlasování žádného protikandidáta. Ve svých funkcích v CDU tak zůstává hesenský zemský premiér Volker Bouffier, ministryně obrany Ursula von der Leyenová a šéfové organizací CDU v Bádensku- Wuttenbersku Thomas Strobl, v Severním Porýní- Vestfálsku Armin Lachet a v Porýní- Falci Julia Klocknerová.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek