Europoslanci varovali před propagandou Kremlu, IS i dalších

24.11.2016
Euroskop, čtk

Evropští poslanci včera ve Štrasburku varovali před rostoucím propagandistickým tlakem, který vůči Evropské unii uplatňuje Rusko, takzvaný Islámský stát (IS) a jiné radikální skupiny. Cílem internetové propagandy je podle europoslanců vyvolávat strach a pochybnosti a evropský blok rozdělovat. Dezinformačním kampaním je třeba čelit nikoli ještě větší propagandou, ale pozitivní komunikací a podporou informovanosti evropských občanů, shodli se europoslanci v usnesení.

Rusko na včerejší usnesení Evropského parlamentu reagovalo s velkou nevolí. Prezident Vladimir Putin prohlásil, že „v západních společnostech jsme svědky zcela zřejmé degradace představ o demokracii“. Zároveň blahopřál ruským novinářům, že si vedou aktivně a rozhodně.

Dle českých europoslanců je boj s propagandou nutný, byť je velmi obtížný

Český europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN) na úterní debatě hovořil o informační válce s Ruskou federací. „Neuvědomujeme si, že slovo může být silnější než raketové systémy nebo stíhací letouny Su-25. Je to hybridní válka, kterou proti nám, proti Evropské unii, vede Kreml. Je to válka, ve které Kreml vítězí,“ řekl Štětina. Obrana Evropské komise je podle něj slabá, neefektivní a nedostatečně financovaná.

Podle poslance Pavla Poce (ČSSD) je nutnost bojovat proti propagandě vedené islamistickými, ale i jinými radikály, obtížná, ale neoddiskutovatelná. „Tento problém ale nepokládám za srovnatelný se státní propagandou ať už Ruska, nebo kteréhokoli jiného státu s globálními ambicemi,“ sdělil ČTK Poc.

Soft-power jako základní nástroj hybridní války

Cílem je „útočit na demokratické hodnoty, rozdělit Evropu a vzbudit dojem, že státy na východním okraji unie upadají.“ Podle europoslanců je nezbytné především v postkomunistických zemích zvyšovat povědomí o zločinech komunismu.

Moskva podle zprávy zahraničního výboru parlamentu „agresivně používá celou škálu nástrojů, například zvláštní nadace, vícejazyčné televizní kanály (například Russia Today), agentury, které poskytují pseudoinformace, sociální média a trolly“, tedy zpravidla anonymní účastníky internetových diskusí, kteří ostatní debatéry provokují.

Islamisté se podle europoslanců snaží podkopávat evropské hodnoty a vzbuzovat nenávist vůči nim. Vzhledem k tomu, že občané EU jsou hlavním cílem teroristických útoků IS, je podle europoslanců třeba na úrovni členských států více bojovat proti radikalizaci a proti náborům nových radikálů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek