Kaczyński: Polsko nepodpoří Tuska v čele Evropské rady

28.02.2017
Euroskop, čtk

Bývalý polský premiér Donald Tusk nemůže v žádném případě počítat s tím, že Polsko podpoří jeho setrvání ve funkci předsedy Evropské rady. Uvedl to dnes předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Podle listu The Financial Times usiluje polský kabinet o to, aby Tuska v čele Evropské rady nahradil europoslanec Jacek Saryusz-Wolski. Šéfka úřady vlády to označila za spekulace.

„Donald Tusk je politikem, který porušuje základní pravidla Evropské unie,“ řekl dnes předseda PiS Kaczyński, který je dlouholetým politickým rivalem Tuska, někdejšího předsedy nyní opoziční Občanské platformy (PO). „Ten, kdo porušuje taková pravidla, nemůže být zkrátka předsedou Evropské rady a nemůže v žádném případě počítat s tím, že bychom ho podpořili, nebo neměli námitky,“ dodal konzervativní politik na tiskové konferenci.

Podle listu The Financial Times (FT), který se odvolává na dva informované zdroje z diplomacie, zjišťovala premiérka Beata Szydlová v posledních dnech u ostatních evropských státníků, jak by se stavěli k nahrazení Tuska europoslancem Jackem Saryuszem-Wolským. Šéfka úřadu vlády Beata Kempaová to v polské televizi TVN24 označila za „spekulace“.

Prodloužení Tuskova mandátu mělo být jen formalitou

Mandát předsedy Evropské rady vyprší Tuskovi v květnu. Zda zůstane šéfem unijních summitů i v druhém funkčním období, nebo jej nahradí někdo jiný, by mělo být jasné už příští týden, kdy se představitelé osmadvaceti členských zemí Evropské unie sejdou na vrcholné schůzce v Bruselu.

Kdyby se proti svému bývalému premiérovi nepostavilo Polsko, bylo by prodloužení Tuskova mandátu pouze formalitou, uvedl list FT. Šéfové států a vlád si jej údajně cení za to, jak se mu podařilo zvládat nelehké období krizí, kterým EU v posledních letech čelila včetně krize migrační, řecké dluhové či krize, která nastala po rozhodnutí Británie opustit evropský blok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek