Komise: Situace Romů se v EU zlepšuje mírně a nerovnoměrně

31.08.2017
Euroskop, čtk, Evropská komise

Evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová ve středu novinářům představila závěry hodnocení toho, jak si státy EU vedou při plnění svých strategií na integraci Romů. V Unii žije 6 až 7 milionů Romů, devět desetin z nich v 11 především východoevropských a jihoevropských zemích. Podle statistik je přitom zhruba 80 procent z nich ohroženo chudobou.

Posouzení se zaměřuje na vývoj postavení Romů od roku 2011. Podle závěrů Komise se situace celkově pomalu zlepšuje, například romské děti se více účastní předškolního vzdělávání a klesá podíl osob předčasně ukončujících školní docházku. Na druhé straně z posouzení také vyplynulo, že až 80 procent Romů je stále ohroženo chudobou, přestože i toto číslo je nižší než v roce 2011.

Zlepšení v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, zdravotní péče a bydlení je podle Komise nerovnoměrné a pouze mírné. V některých zemích, jako je Bulharsko či Rumunsko, je nadále problémem i přístup romské menšiny ke zdravotnímu systému a bydlení.

V České republice se mezi lety 2011 a 2016 zlepšila situace Romů ve vzdělávání, zejména výrazně poklesl podíl Romů, kteří končí pouze se základním vzděláním (ze 72 na 57 %). Romové se také méně než v minulosti cítí diskriminováni ve školách, v zaměstnání nebo při hledání práce. Na trh práce se ale stále nedaří mladé Romy dostatečně zapojit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek