Itálie dostane 1,2 mld. eur na obnovu po zemětřeseních

13.09.2017
Euroskop, čtk

Itálie dostane z evropského fondu solidarity 1,2 miliard eur (asi 31 miliard korun) na obnovu po ničivých zemětřeseních z loňska a letoška. Schválili to dnes na svém plenárním zasedání ve Štrasburku europoslanci. Jde zatím o největší částku, jakou některá členská země EU z tohoto fondu dostala na pomoc po přírodní katastrofě.

Škody po dvou loňských a jednom letošním zemětřesení Itálie vyčíslila na 23,5 miliardy eur (611 miliard Kč). Tato částka se týká škod ve střední Itálii v oblastech Umbrie, Marche, Lazia a Abruzza, které tam způsobily otřesy z loňského srpna, loňského října a letošního ledna. Srpnové zemětřesení si vyžádalo na 300 obětí, při říjnovém zemřeli tři lidé a letos v lednu si další otřesy ve střední Itálii vyžádaly 34 mrtvých.

Fond solidarity EU (EUSF) byl založen v roce 2002, aby pomáhal odstraňovat následky přírodních katastrof v členských zemích EU. Impulsem k jeho založení byly ničivé záplavy, které v létě 2002 postihly řadu evropských zemí, včetně ČR, a kromě materiálních škod si vyžádaly i několik desítek obětí.

Od založení fondu solidarity z něj země EU získaly pomoc za více než pět miliard eur (asi 130 miliard eur).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek