Francie: Potřebujeme Německo pro reformu EU

22.01.2018
Euroskop, čtk

Francie potřebuje Německo, aby bylo možné zreformovat Evropskou unii, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron po páteční schůzce s Angelou Merkelovou. Německá kancléřka podotkla, že pro rozvoj Evropy je nezbytná stabilní vláda v Německu, a podle agentury Reuters vyjádřila optimismus pokud jde o vyhlídky, že sociální demokraté přistoupí k jednáním o uzavření velké koalice.

Macron a Merkelová, kteří jednali o reformě eurozóny, uvedli, že se zavázali posilovat jak eurozóunu, tak celou unii. Macron, který dříve hovořil o potřebě ministra financí eurozóny, se nyní zdržel podrobností a zdůraznil, že hlavní je nejdříve se dohodnout na konečném cíli.

„Když začnete debatovat o nástrojích, aniž byste věděli, čeho s nimi chcete dosáhnout, máte mizivé šance uspět,“ poznamenal.

Evropská unie na zformování německé vládní koalice čeká především kvůli začínajícím klíčovým debatám o budoucím víceletém finančním období a o celkovém dalším směřování a reformách EU. Německo je jedním z motorů unie, stabilita v Německu ovlivňuje celou unii a Německo je největším přispěvatelem do unijního rozpočtu a do unijních fondů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek