Bavorský premiér Markus Söder oznámil kandidaturu na šéfa CSU

19.11.2018
Euroskop, čtk

Bavorský premiér Markus Söder včera ohlásil kandidaturu na vedení bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), o něž se chce ucházet na lednovém mimořádném sjezdu strany. Sdělil to v Mnichově německé agentuře DPA. Z čela strany na sjezdu odstoupí dosavadní předseda Horst Seehofer.

„Jsem připraven dát se do služeb strany, a proto se budu ucházet o post jejího předsedy,“ prohlásil Söder, jehož členové vládní CSU většinou považovali za přirozeného Seehoferova nástupce. Sám Seehofer v pátek v písemném prohlášení uvedl, že „rok 2019 by měl být rokem obnovy CSU“.

Svůj konec v čele bavorské CSU, v níž kvůli neuspokojivým volebním výsledkům čelil stále většímu tlaku, nedávno Seehofer potvrdil. Zároveň ale uvedl, že ve funkci ministra vnitra chce zůstat. Podle informací německých médií však Seehofer svým spolustraníkům už minulou neděli sdělil, že hodlá předčasně opustit i vládní post, ale neupřesnil kdy.

Jednapadesátiletého Södera několik okresních organizací strany, ministrů zemské vlády a osobností podle DPA už dřív vyzvalo, aby se vedení CSU ujal a kandidaturu oficiálně oznámil. Také v mnichovské organizaci je podle bavorského ministra spravedlnosti Georga Eisenreicha většina pro Södera.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek