Babiš: ČR může předsednictví EU zvládnout levněji než v 2009

02.04.2019
Euroskop, čtk

Česká republika může zvládnout předsednictví v EU ve druhé polovině roku 2022 levněji než předsednictví v roce 2009. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj předsednictví v roce 2009 stálo 3,5 miliardy korun.

Vláda v pondělí projednávala materiál k plánovanému předsednictví. Kolik bude celá příprava pro rok 2022 a samotná akce stát, materiál neuvádí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a předsednictví podle dokumentu vyčleněno 3,75 miliardy korun, což je v dnešních cenách 4,32 miliardy korun. Dokument je úvodní informací o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

„Chceme šetřit a jsem přesvědčen, že můžeme zvládnout předsednictví za podstatně nižších nákladů. Chceme k tomu přistoupit hospodárně a transparentně, abychom dobře reprezentovali ČR,“ uvedl v pondělí premiér.

Kvůli předsednictví má vzniknout přes 500 míst

Z materiálu vyplývá, že podle aktuálních požadavků bude třeba kvůli předsednictví vytvořit zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Dokument upozorňuje, že předsednictví v roce 2022 bude významně náročnější než první české předsednictví v roce 2009. Důvodem je mimo jiné výrazný nárůst legislativy EU kvůli lisabonské smlouvě. V roce 2009 se podle dokumentu na přípravě a samotném předsednictví ČR podílelo zhruba 1255 osob, z toho 359 bylo nově obsazených míst vytvořených na dobu určitou.

Podle informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví ČR měl v Česku uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU, přibližně 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU, jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu. Mělo by se také konat až 380 neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek