Inflace v eurozóně v březnu zpomalila na 1,4 %

02.04.2019
Euroskop, čtk

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v březnu zpomalilo na 1,4 procenta z únorových 1,5 procenta. Inflace se tak dále vzdálila cílové úrovni Evropské centrální banky (ECB). Vyplývá to z rychlého odhadu, který v pondělí zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Březnový růst inflace byl slabší, než očekávali analytici v anketě agentury Reuters. Ti odhadovali hodnotu 1,5 procenta, tedy žádnou změnu ve srovnání s únorem. Na růstu cen mělo podíl především rychlejší zdražování energie a potravin. Bez zahrnutí energie, potravin, alkoholu a tabáku meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v březnu zpomalilo na 1,0 procenta z 1,2 procenta v únoru. Byla to nejnižší hodnota od dubna 2018 a trhy i v tomto případě očekávaly údaj totožný jako v únoru.

ECB usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Spotřebitelské ceny nicméně stále nerostou dostatečně navzdory vyšším mzdám a rekordně nízké míře nezaměstnanosti v eurozóně. Ta letos v únoru zůstala nejslabší od října 2008 – míra nezaměstnanosti činila 7,8 procenta, stejně jako v lednu, a absolutní počet lidí bez práce se v únoru ve srovnání s lednem dokonce ještě snížil na 12,730 milionu z 12,807 milionu.

Centrální banka loni v prosinci ukončila program nákupů dluhopisů, jehož prostřednictvím napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (zhruba 67 bilionů Kč). Nadále však hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporuje nulovou základní úrokovou sazbou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek