Při návratu ze Španělska jsou opět nutné testy na covid

07.01.2021
Euroskop, ČTK

Po návratu ze Španělska jsou ode dneška opět potřeba negativní PCR testy na koronavirus, nebo nástup do karantény. Cestující také musí vyplnit příjezdový formulář. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu dnes přesouvá do červené barvy, v níž je většina evropských států. Výjimkou jsou Kanárské ostrovy, které jako jediná část Španělska zůstávají oranžové. Červeně označené státy mají vysokou míru rizika nákazy, oranžové značí střední míru rizika.

Ministerstvo zahraničních věcí nadále nedoporučuje lidem cestovat, pokud to není nezbytně nutné. Upozornilo také, že každá země má vlastní pravidla pro vstup na své území a informace vyplývající ze semaforu se týkají pouze vstupu do Česka.

Červenou barvou jsou v semaforu označeny země s vysokou mírou rizika nákazy. Mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musí před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Do pěti dnů od vstupu na české území se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí do sedmi dnů od příjezdu předložit příslušné krajské hygienické stanici. Po návratu lze předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, nesmí být ale starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na děti mladší pěti let.

Oranžové jsou státy se střední mírou rizika, podíl pozitivních testů je tam nad čtyři procenta, ale případů covidu je méně než 250 v přepočtu na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Ode dneška jsou do této skupiny řazeny Finsko, Francie, Irsko, Island, Malta, Norsko a Řecko a kromě Kanárských ostrovů ještě Azory a Madeira patřící Portugalsku.

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100.000 obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu, z dalších pak Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Singapuru a Thajska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek