Neformální videokonference ministrů zahraničních věcí a ministrů vnitra EU dne 15. března 2021

15.03.2021
Úřad vlády

Dne 15. března 2021 budou ministři zahraničních věcí a vnitra diskutovat o vnějším rozměru migrační politiky EU podle Nového paktu o migraci a azylu. V bodě Různé, portugalské předsednictví představí posílení spolupráce zemí EU a severní Afriky v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. Jednání předsedá portugalský ministr vnitra Eduardo Cabrita a HR/VP Josep Borrell.

1) Vnější rozměr migrační politiky EU podle Nového paktu o migraci a azylu

Cílem této diskuze má být politická debata se zaměřením na koncept partnerství, a to z vnitřní i vnější perspektivy. Ministři by se měli zaměřit na posílení komplexních, oboustranně výhodných a specificky uzpůsobených partnerství se třetími zeměmi skrze společnou identifikaci konkrétních oblastí pro budoucí spolupráci. Cílem bude zamyslet se nad tím, jak zajistit, aby se migrace ve všech svých relevantních aspektech stala klíčovým a konstruktivním prvkem našich celkových bilaterálních vztahů se třetími zeměmi, a to v duchu komplexního přístupu, jak byl navržen v Novém paktu pro migraci a azyl.

ČR podporuje zahrnutí migrace mezi klíčové otázky vzájemných vztahů, ve snaze budovat vzájemně prospěšná partnerství zahrnujících široké spektrum migračně relevantních otázek jako je především odstraňování příčin nelegální migrace, prevence nelegálních migračních toků, posilování národních migračních, azylových a hraničních systémů třetích zemí, návraty a boj proti převaděčství a organizovanému zločinu. Systém musí zároveň obsahovat cílenou pomoc zranitelným osobám co nejblíže zemi původu a vnitřně vysídleným osobám. ČR však zároveň důsledně trvá na principu, aby v případě nespolupráce třetích zemí na klíčových otázkách společného zájmu EU existovala možnost uplatnění kondicionality.

Pro ČR je důležitou prioritou spolupráce zejména se zeměmi v bezprostředním evropském sousedství, tj. západní Balkán, severní Afrika a Blízký východ/Turecko. ČR cíleně působí v řadě těchto třetích zemí, ať už v rámci své rozvojové a humanitární pomoci, či prostřednictvím programů MVČR Pomoc na místě a MEDEVAC, skrze policejní a další expertní spolupráci. ČR považuje toto snažení za součást celkových solidárních snah na úrovni EU.

2) Posílení spolupráce zemí EU a severní Afriky v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí

Portugalské předsednictví představí návrh na posílení spolupráce mezi EU a zeměmi severní Afriky. Cílem je zahájit politický dialog o spravedlnosti a vnitřních věcech se zeměmi v regionu. Dialog by měl zahrnovat komplexní témata jako migrace a správa hranic, civilní ochrana a reakce na humanitární krize, hybridní hrozby a kybernetická bezpečnost, policejní spolupráce. Za modelový příklad pro budoucí spolupráci by dle návrhu předsednictví měly sloužit již existující dialogy se Spojenými státy či státy západního Balkánu.

V současné době ČR očekává konkrétnější vysvětlení představ portugalského předsednictví. ČR je však otevřená o této iniciativě diskutovat. Úroveň spolupráce je v některých oblastech na velmi nízké úrovni, a proto je důležité mít realističtější očekávání.

Autor: Vladislav Strnad

Sdílet tento příspěvek