Ministři zahraničí EU budou debatovat o vztazích s Tureckem

22.03.2021
Euroskop, Úřad vlády

Ministři zahraničí členských zemí EU se znovu setkají v Bruselu, kde proběhne zasedání Rady pro zahraniční věci. Jedním z hlavních témat bude debata o současném stavu vztahů s Tureckem a dalším postupu členských států EU.

V posledních letech došlo k významnému zhoršení vztahů mezi EU a Tureckem. Důvodem byly zejména ilegální průzkumné aktivity Turecka ve východním Středomoří, kyperská otázka či zapojení Turecka do řady regionálních konfliktů.

Evropská rada ve dnech 1. až 2. října 2020 vyjádřila solidaritu s Řeckem a Kyprem a rozhodnutí uvalit na Turecko další omezující opatření, pokud od svých ilegálních aktivit ve východním Středomoří neustoupí. Začne-li ale spory řešit prostřednictvím dialogu, měla být otevřena cesta k pozitivní agendě, jako je pokrok v modernizaci celní unie nebo pokračování dialogu na vysoké úrovni.

Vzhledem k tomu, že v průběhu října a listopadu 2020 Ankara z kolizního kurzu neustoupila, vyzvali lídři na prosincové Evropské radě Radu k rozšíření sankčního seznamu. Rovněž vyzvali vysokého představitele J. Borrella a Komisi, aby nejpozději v březnu 2021 předložili ke zvážení zprávu o politických, hospodářských a obchodních vztazích mezi EU a Tureckem a o nástrojích a možnostech pro další postup.

Toto společné sdělení bylo zveřejněno v sobotu 20. března. Cílem dnešního jednání Rady pro zahraniční věci tedy bude, i ve světle této zprávy, připravit debatu pro členy Evropské rady, kteří budou o vztazích s Tureckem opět diskutovat na konci tohoto týdne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek