Řecko začne se zmírňováním restrikcí, i když čísla rostou

22.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Řecko začne s postupným pomalým zmírňováním protiepidemických restrikcí, i když v zemi nyní nakažených koronavirem přibývá nejrychlejším tempem od začátku pandemie. Oznámila to vláda, která ode dneška dovolí otevřít například kadeřnictví, v sobotu mohly obnovit provoz venkovní archeologické památky. Částečné uvolnění pravidel má jít ruku v ruce s intenzivnějším testováním, napsal deník Kathimerini.

Vláda plán na zmírňování restrikcí avizovala už před čtyřmi dny, kdy uvedla, že na tuto strategii vsadila kvůli tomu, aby zmírnila únavu obyvatelstva z dlouhé uzávěry. Ode dneška se mají mimo jiné otevřít kadeřnictví pro předem objednané klienty, v kostelech se budou moci opět sloužit mše, byť s omezenou kapacitou.

Rozvolňování navzdory rychlejšímu růstu počtu nakažených

Archeologické areály přivítají návštěvníky, ale prohlédnout si je budou moci jen lidé, kteří bydlí v jejich okolí a přijdou pěšky nebo přijedou na kole. O víkendech se zkrátí zákaz nočního vycházení, který bude nově začínat ve 21:00 a ne už v 19:00 jako dosud.

Řecko se v poslední době potýká s rychlejším růstem počtu nakažených. Ve středu úřady hlásily 3465 nových případů za 24 hodin, což byl nejvyšší údaj od začátku pandemie. Za poslední den přibylo 2785 infikovaných a 64 úmrtí. Na plicní ventilátory je nyní napojeno 649 pacientů s covidem-19, což je zatím nejvíc.

Dobré zvládání pandemie

„Musíme čerpat sílu z toho, čeho jsme dosáhli. Stojíme si lépe než většina zemí na světě a co do počtu případů jsme na 26. místě v EU,“ citoval deník Kathimerini Akise Skertsose z úřadu vlády. Podle něj navíc situaci zlepší dostupnost rychlotestů, které budou nově k dostání ve všech lékárnách. Lidé se zdravotním pojištěním budou mít nárok na jeden test zdarma každý týden.

V desetimilionovém Řecku se virem SARS-CoV-2 od začátku pandemie nakazilo něco přes 230.000 lidí, tedy zhruba šestkrát méně než ve stejně lidnatém Česku. Mrtvých země registruje 7361.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek