Růst nelegální migrace do EU

První čtvrtletí roku 2022 bylo z hlediska nelegálního překračování vnějších hranic EU nejrušnější od migrační krize v roce 2016. Uprchlíci prchající z Ukrajiny a vstupující do EU přes hraniční přechody nejsou součástí údajů o zjištěných nelegálních vstupech. Podívejme se nyní na data agentury Frontex.

Předběžné výpočty agentury Frontex ukazují, že mezi lednem a březnem roku 2022 bylo odhaleno více než 40 300 nelegálních přechodů, což je o 57 % více než loni. V březnu bylo na vnějších hranicích EU zaznamenáno téměř 11 700 nelegálních migrantů, což je o 29 % více než ve stejném měsíci roku 2021. V reakci na různé problémy na vnějších hranicích má Frontex více než 2 100 stálých příslušníků sboru a personálu nasazeného do jeho operační činnosti.

Hlavní migrační trasy do EU

Západní Balkán

  • Západo-balkánská trasa představovala téměř polovinu všech nelegálních překročení hranic v prvních třech měsících tohoto roku. Celkový počet za období leden až březen se více než zdvojnásobil na více než 18 300 migrantů a uprchlíků. V měsíci březnu se počet nelegálních migrantů zjištěných v regionu téměř ztrojnásobil na 6 650. Mezi hlavní národnosti patřili Syřané a Afghánci.

Východní Středomoří

  • Na trase přes východní Středomoří se počet příchodů nelegálních migrantů v období leden–březen více než zdvojnásobil na více než 7 000. Výrazný nárůst byl způsoben odhalením nelegálních přechodů hranic na Kypru, vzrostly trojnásobně na více než 5 100 (na 7 005 detekcích pro všechny trasy východního Středomoří). V měsíci březnu se také celkový počet zjištěných migrantů zdvojnásobil na téměř 3 250. Hlavními zjištěnými národnostmi byli Nigerijci a Konžané.

Západoafrická trasa

  • Počet detekcí na západoafrické trase vzrostl v prvním čtvrtletí o 70 % na přibližně 5 850, i když celkový počet za měsíc březen klesl o dvě třetiny ve srovnání s rokem před rokem. asi 360. Hlavními zjištěnými národnostmi byly marocké a guinejské národnosti.

Východní pozemní hranice

  • Největší nárůst mezi migračními trasami zaznamenala v prvním čtvrtletí roku východní zemská hranice. Bylo to kvůli tomu, že někteří ukrajinští občané se snažili nelegálně překročit hranici mezi hraničními přechody, ačkoli velká většina Ukrajinců dorazila legálně přes běžné hraniční přechody. Celkový počet odhalených případů vzrostl sedmkrát na více než 950. Jen za měsíc březen vzrostl počet odhalení nelegálního překročení hranic v regionu 12krát na více než 600.

Sdílet tento příspěvek