Jednání s Evropskou komisí k podpoře příprav a realizace národních reforem

Dne 8. září proběhla v prostorách Úřadu vlády jednání s delegací Evropské komise, resp. Generálního ředitelství pro podporu strukturálních reforem (DG REFORM), vedené jejím generálním ředitelem Mariem Navou. Návštěva delegace DG REFORM proběhla v souvislosti s probíhající  (v pořadí již třetí) řádnou výzvou Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI). Nástroj TSI je přímo řízeným programem, který podporuje instituce veřejné správy členských států při přípravě a implementaci strukturálních reforem.

Delegace DG REFORM se nejprve setkala s národní koordinační autoritou pro nástroj TSI, Sekcí pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR (ÚV-SEZ), v čele s náměstkem pro řízení sekce Štěpánem Černým. Náměstek Černý ocenil dosavadní spolupráci a poděkoval DG REFORM za mimořádnou výzvu TSI, která proběhla na jaře tohoto roku v souvislosti s dopady války na Ukrajině. Tato mimořádná výzva se zaměřovala na podporu reforem v oblastech omezení závislosti na importu fosilních paliv z Ruska a integrace osob ze třetích zemí, tak i na specifické požadavky jednotlivých členských států. ČR byla v rámci této mimořádné výzvy velmi úspěšná, jelikož všechny projektové žádosti podané za ČR byly vybrány k podpoře. Náměstek Černý zároveň obeznámil delegaci s aktuálně připravovanými projekty pro letošní řádnou výzvu TSI.

Generální ředitel Nava se během návštěvy ČR setkal také s náměstkem ministra pro evropské záležitosti Markem Havrdou, který informoval členy delegace DG REFORM o národních prioritách, souvisejících s aktuálními výzvami, kterým ČR čelí. Náměstek Havrda vyzdvihl potřebu reforem a řešení zakládajících se na principu evidence-based přístupu v reakci na tyto výzvy a poděkoval DG REFORM za dosavadní podporu projektům českých institucí veřejné správy. Současně ocenil výběr tematických oblasti pro tzv. vlajkové projekty TSI (předvyplněné projektové žádosti odrážející prioritní oblasti EU) jako velmi přínosné pro aktuální potřeby ČR. V souvislosti s reformním úsilím EU pak zdůraznil potřebu posuzování dopadů jednotlivých opatření či zefektivnění veřejné správy.

Součástí návštěvy DG REFORM byla i jednání s náměstkem Ministerstva financí Jiřím Valentou, náměstkem Ministerstva průmyslu a obchodu Marianem Piechou a náměstkyní Ministerstva pro místní rozvoj Danielou Grabmüllerovou, kteří delegaci DG REFORM představili návrhy svých projektů pro letošní řádnou výzvu nástroje TSI. Zároveň se delegace DG REFORM setkala se zástupci Ministerstva vnitra a Finančního analytického úřadu. V rámci jednání DG REFORM s Ministerstvem průmyslu a obchodu pak byly projednávány možnosti podpory z nástroje TSI v souvislosti s implementací Národního plánu obnovy (NPO).

Letošní řádná výzva nástroje TSI

Česká republika se zúčastnila všech řádných i mimořádných výzev nástroje TSI a jeho předchůdce Programu na podporu strukturálních reforem (Structural Reform Support Programme, SRSP). Její projekty jsou pak ze strany DG REFORM hodnoceny jako velmi kvalitní.

V rámci letošní řádné výzvy nástroje TSI je pak kladen důraz zejména na podporu projektů s vazbou na plány pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Plans), díky kterým mohou členské státy čerpat finanční podporu z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility). Tyto plány obsahují reformy a investice související s procesem post-pandemické obnovy EU, tak i dlouhodobé reformy především v oblastech zelené či digitální tranzice členských států. V případě ČR představuje tento plán pro oživení a odolnost zmíněný NPO. Zároveň DG REFORM klade v letošním roce důraz na podporu přeshraničních (tzv. multi-country) projektů. Stále je však možné předkládat projektové žádosti bez vazby na NPO a pouze samostatně za ČR.

V souvislosti s touto výzvou TSI zorganizoval na konci června ÚV-SEZ on-line setkání pro zájemce z řad veřejných institucí, kde byly představeny nejen informace k letošní řádné výzvě a s ní spojenými letošními vlajkovými projekty (flagship projects), nýbrž měli zájemci o podporu z nástroje TSI rovněž možnost pokládat své otázky ohledně nástroje TSI, buď na ÚV-SEZ (jakožto národní koordinační autority za ČR), či přímo na DG REFORM.

Aktuálně probíhají v souvislosti s letošní výzvou nástroje TSI přípravy projektových žádostí ze strany institucí veřejné správy s termínem pro odeslání na ÚV-SEZ 7. října 2022. Zájemci z řad institucí veřejné správy mají zároveň stále možnost využít technických konzultací s DG REFORM za účelem zvýšení svých šancí při výběru projektů k podpoře. Tyto technické konzultace jsou dlouhodobě ze strany žadatelů oceňovány jako velmi přínosné při přípravě projektových žádostí a přispívají tak k vysokému standardu podávaných projektů za ČR.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády

Foto: Jednání náměstka pro řízení Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Štěpána Černého s delegací Evropské komise, resp. Generálního ředitelství pro podporu strukturálních reforem (DG REFORM), vedené jejím generálním ředitelem Mariem Navou. (Zdroj: Úřad vlády)

Sdílet tento příspěvek