Unijní ministři zodpovědní za ochranu spotřebitele budou dnes jednat v Praze

Ministři zemí Evropské unie zodpovědní za ochranu spotřebitele se dnes v Kongresovém centru Praha sejdou k neformálnímu jednání. Řešit budou posílení vymahatelnosti spotřebitelského práva, ale i dopady rusko-ukrajinského konfliktu a drahých energií na spotřebitele. Zabývat se budou také úpravou směrnice o souborných cestovních službách.

Ranní jednání bude zaměřeno na zvýšení vymahatelnosti spotřebitelského práva v souvislosti s nárůstem internetového obchodování a šířící se digitální reklamou. Součástí tohoto problému je i zajištění dostatku peněz pro dozorové orgány a jejich technické vybavení. Ministři budou hledat takové řešení, které povede k účinnějšímu přeshraničnímu vymáhání práv spotřebitelů. Zabývat se budou i situacemi, kdy na zákazníky z EU cílí nekalé praktiky ze třetích zemí.

V kontextu války na Ukrajině se budou evropští ministři zodpovědní za ochranu spotřebitele v druhém bloku jednání zabývat nejen zmírněním dopadů na zákazníky, ale také ochranou ukrajinských uprchlíků coby zranitelných spotřebitelů. Tématem pracovního oběda pak bude revize směrnice o souborných cestovních službách se zaměřením na potíže, které se objevily v cestovním ruchu během pandemie koronaviru. Ministři proto budou řešit například posílení ochrany před platební neschopností.

Česká vláda v dubnu schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na úpravu zákona o ochraně spotřebitele a související změny v občanském zákoníku. Cílem změn bylo především, zohlednit evropské předpisy. Nad rámec unijních požadavků MPO navrhlo úpravy pro uzavírání smluv ústně po telefonu. Prodávající ji bude muset zaslat v textové podobě a platná bude až ve chvíli, kdy ji spotřebitel podepíše, nebo odešle svůj souhlas s ní v elektronické podobě.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek