V Olomouci pokračoval cyklus regionálních akcí „Předsedáme Evropě“

Předsednictví České Republiky v Radě EU se pozvolna přehouplo do své druhé poloviny. Hovoříme o období, kdy na půl roku naše země určuje agendu a také priority Evropské unie. Nejen možnosti ale také víceré výzvy související s tímto unikátním úkolem, komunikujeme také v regionech.

V pondělí 3. října tak pokračovala série pravidelných akcí, jež se v průběhu podzimu konají v mnoha koutech ČR. Tematicky zaměřené události si kladou za cíl přenést CZ PRES 2022 co nejblíže k lidem. Na Horním náměstí byl pro návštěvníky i tentokrát přichystaný bohatý kulturní program. Návštěvníci si mohli vyzkoušet znalostní kvízy, ale k dispozici byly také kreativní aktivity pro nejmenší, včetně malování na obličej. Aktivity byly soutěžní, a probíhaly během celého odpoledne. Za úspěšné plnění zábavných úkolů, se udílely věcné ceny.

U jednotlivých stánků, jejichž součástí byly právě také zmíněné soutěže, měli občané možnost nahlédnout pod pokličku Českého předsednictví a také podebatovat o evropských tématech. Roli ČR v EU, výzvy současné doby a jejich řešení – to vše návštěvníci se zájmem diskutovali. Akci svým projevem zahájil Igor Blahušiak, ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech. Ve svém projevu pak poukázal na význam Předsednictví pro ČR, když vysvětlil příležitosti, které v sobě tato významná událost skýtá. Během Předsednictví se evropská témata jistě dostávají poněkud na výsluní, pokud se jedná o prostor ve veřejné debatě. Avšak Evropská unie tu je s námi stále, a výhody plynoucí ze členství v této mezinárodní organizaci spatřujeme běžně na každém kroku. V rámci projevu tak nechyběly velmi konkrétní zmínky pozitivních dopadů našeho členství – situace z každodenního života, které si návštěvníci mohli jednoduše představit.

Co Předsednictví znamená pro občany samotné a jakých příležitostí lze v průběhu těchto šesti měsíců využít? V čem je pro ČR toto období klíčové? A opravdu držíme pomyslné „kormidlo“ evropské politiky?  V duchu těchto otázek se poté nesl program také na stáncích.

V průběhu diskuze se zajímavými hosty na téma: „Digitální Evropa a kybernetická bezpečnost“ jsme se mohli dozvědět o současných hrozbách na síti, technikách hackerů i možných rizicích nezodpovědného chování. Hosté se zaměřili také na inovace a nastínili možný budoucí vývoj, například fenomén kolektivní virtuální reality. Návštěvníci samozřejmě získali i cenné rady, kde se v této oblasti vzdělávat, jak se na internetu chovat zodpovědně, jak snížit pravděpodobnost zneužití dat či rozpoznat potenciální hrozbu. O své postřehy a zkušenosti se podělila trojice osob nejpovolanějších v oboru, konkrétně Tomáš Krejčí (NÚKIB), Jaromír Novák (CZ. NIC a NIX.CZ) a také Pavel Schweiner (ÚPOL, projekt E-bezpečí).

Akce se zúčastnila celá řada partnerů, jejichž unikátní pohledy dotvářely mozaiku dimenzí CZ PRES. Kromě Úřadu vlády ČR a lokálního Eurocentra Olomouc tak byly přítomni: Eures, Europe Direct Olomouc, DZS, představitelé Kanceláře Evropského Parlamentu v ČR. Výše zmíněné subjekty byly ve vzájemném propojení neustále k dispozici zodpovědět dotazy návštěvníků a v rámci programu se návštěvníkům postupně představily.

Pozdější odpoledne i večer již tradičně patřily hudebním a kulturním vystoupením. Na podiu ve stínu historické radniční věže, návštěvníky nejprve přivítalo strhující představení skupiny VEM CAMARÁ CAPOEIRA. Skupina předvedla ukázku brazilského bojového umění, které představuje unikátní kombinaci tance, akrobacie a netradičního boje.

Následovalo vystoupení skupiny NĚCO CHYBÍ. Tato kapela nadějných talentů z nového Bydžova svůj styl klasifikuje coby alternativní pop/rock/ska s prvky rapu. Hlavní program následně gradoval v show známé indie pop rockové kapely Nebe. S Olomoucí jsme se tak loučili ve skvělé atmosféře.

Na bohatý program se však budete moci těšit také v dalších krajských městech. Připraveny jsou například diskuse o evropských tématech, kulturní vystoupení a již tradičně řada zábavných aktivit a soutěží pro děti i dospělé. Předsedáme Evropě – teď i ve Vašem regionu! A vy můžete být u toho!

Další zastavení nás čeká v pondělí 10. října moravské metropoli – Brně. Budeme se na Vás těšit od 13 hodin na Náměstí Svobody.

Leon Tóth

Sdílet tento příspěvek