Frontex: Do EU přes centrální Středomoří vstoupil rekordní počet migrantů

Počet nelegálních vstupů migrantů do zemí Evropské unie přes centrální část Středozemního moře vzrostl za první čtyři měsíce roku o 300 procent ve srovnání se stejným obdobím roku minulého. Informovala o tom dnes unijní pohraniční agentura Frontex. Podle ní je počet nelegální vstupů na území EU v této oblasti nejvyšší od roku 2009, kdy Frontex tyto údaje začal sbírat. Druhou migrační trasou s nejvyšším počtem nelegálních vstupů je takzvaná západobalkánská trasa, píše agentura AFP.

Podle statistiků agentury Frontex bylo v prvních čtyřech měsících roku ve střední části Středozemního moře zaznamenáno přes 42.200 nelegálních vstupů na území EU. Druhou nejčastější migrační trasou je západobalkánská trasa s 22.500 nelegálními vstupy. Celkem agentura zaznamenala od počátku roku do konce dubna zhruba 80.700 nelegálních vstupů do EU.

Na trase v centrálním Středomoří migranti připlouvají do Itálie a na Maltu především z Libye a Tuniska, případně dalších zemí na severu Afriky. Velmi využívaná byla tato trasa v letech 2014 až 2016. „Hlavně z Tuniska zaznamenáváme v tento okamžik nárůst o 1100 procent ve srovnání s předchozím rokem,“ prohlásil šéf Frontexu Hans Leijtens. Podle něj migranti využívají pro cesty do Evropy z Tuniska levné čluny, které lze postavit v krátké době.

U Tuniska se v posledních měsících stala řada námořních neštěstí s velkým počet mrtvých a nezvěstných migrantů. V uplynulých týdnech tam moře vyplavilo těla stovek lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od ledna do konce dubna v centrálním Středomoří zahynulo či se stále pohřešuje přes 900 migrantů, ve stejném období loňského roku to bylo zhruba 570 migrantů.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek