Kulatý stůl Národního konventu o EU na téma: Přezkum správy ekonomických záležitostí

V pátek 16. června 2023 se uskutečnil v Lichtenštejnském paláci a prostřednictvím online platformy Webex Teams další kulatý stůl Národního konventu o Evropské unii, tentokrát na téma „Přezkum správy ekonomických záležitostí“. O tématu diskutovali zástupci státní správy, vzdělávacího sektoru, podnikatelské sféry, sociální partneři a další pozvaní hosté. Odborným garantem tohoto kulatého stolu byla Vysoká škola ekonomická v Praze.

Návrh Evropské komise na reformu správy ekonomických záležitostí má ve svém středu (několikátý) redesign Paktu stability a růstu. Evropská komise navrhuje změnu soustavy pravidel nastavených s cílem konsolidace veřejných rozpočtů a stlačení veřejných dluhů na dlouhodobě udržitelnou úroveň. Kritérium udržitelnosti veřejných financí má být nově naplňováno pomocí upravených postupů pro střednědobé plánování rozpočtové konsolidace na národní úrovni.

Mezi zeměmi probíhá diskuse o podobě nastavení nového rámce správy ekonomických záležitostí zejména mezi zeměmi jižního křídla EU (které mají historicky menší fiskální disciplínu) a zeměmi severního křídla (rozpočtově více odpovědné země). Jižní křídlo (Francie, Itálie, Španělsko) více akcentuje potřebu investic a reforem při fiskální konsolidaci, co jde proti zájmům severního křídla (země jako Rakousko, Německo, Nizozemsko), vystupujícího proti oddalování fiskální konsolidaci. 

Nový návrh reformy ekonomických záležitostí je očekáváným krokem, který by měl reformovat rámec tak, aby bral v úvahu dlouhodobé závazky Unie (uhlíková neutralita či digitální transformace), ale i další výzvy (např. zvýšení výdajů na obranu). Musí zároveň zvažovat specifika fiskální disciplíny zemí při zachování udržitelnosti veřejných financí. Reformu v tomto směru lze označit za ambiciózní. Důležitým aspektem je také vytvoření individuálnějšího přístupu k zemím, který má potenciál země více nasměrovat k plnění závazků.

Celé znění podkladového materiálu a další články k tomuto tématu naleznete na webových stránkách Národního konventu o EU.

Autorka: Kristýna Bartáková, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek