Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko dnes jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Na twitteru to uvedla estonská premiérka Kaja Kallasová, podle které budou moci estonské stejnopohlavní páry díky „historickém rozhodnutí“ uzavírat manželství od roku 2024.

„Estonsko uzákonilo rovnost manželství. (…) Jsem na svou zemi pyšná. Budujeme společnost, kde jsou respektována práva všech a kde lidé mohou svobodně milovat,“ napsala po hlasování estonského parlamentu Kallasová, podle které se tím Estonsko zařadilo po bok „ostatních severských států“.

Návrh zákona získal ve 101členném parlamentu 55 hlasů z koalice liberálních a sociálnědemokratických stran, kterou Kallasová sestavila po svém vítězství ve volbách v roce 2023, napsala agentura Reuters.

„Pro vládu to byla dobrá příležitost, protože veřejné mínění o stejnopohlavním manželství se přeměnilo na souhlasné a po letošních volbách má kabinet dostatek mandátů, aby překonala konzervativní opozici,“ řekl Tomas Jermalavičius z Mezinárodního centra pro obranu a bezpečnost (ICDS).

Stejnopohlavní svazky v Estonsku podporuje 53 procent obyvatel, tedy téměř o 20 procent víc než před deseti lety, ukázal letošní průzkum estonského Centra pro lidská práva. Na 38 procent Estonců nicméně stále považuje homosexualitu za nepřijatelnou a proti je z velké části etnicky ruská menšina, která tvoří čtvrtinu obyvatel pobaltské země.

Estonsko se schválením zákona stalo nejen první zemí umožňující manželství stejnopohlavních párů v Pobaltí, ale prvenství má i mezi státy východní a střední Evropy. Řada z nich včetně Slovenska, Maďarska, ale i Litvy a Lotyšska naopak přijala ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Lotyšsko je ale zároveň prvním evropským státem, kde prezidentský úřad vykonává člověk otevřeně hlásící se k homosexualitě. Edgars Rinkévičs to oznámil v roce 2014 v době, kdy vykonával funkci šéfa diplomacie.

Jako první země na světě schválilo homosexuální sňatky v roce 2000 Nizozemsko. Manželský svazek lidí stejného pohlaví v Evropě umožňují severské i západní země či Slovinsko.

V České republice mohou stejnopohlavní páry uzavírat registrované partnerství. Novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní, začal český parlament projednávat v listopadu 2018, k hlasování se nicméně v předcházejícím ani současném volebním období nedostal.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek