Evropský den hudby: kam dnes vyrazit?

Datum 21. června je každoročně zasvěceno Evropskému dni hudby. Oslavy této významné hudební události i letos provází řada živých koncertů, vystoupení a recitálů, které zpřístupňují veřejnosti všechny hudební žánry, a to navíc většinou zdarma. K oslavám se dnes připojuje i řada českých měst a my Vám přinášíme pár tipů, kam za poslechem hudby dnes vyrazit!

Evropský den hudby, známý také jako „Fête de la Musique“, vznikl na popud francouzského ministra kultury Jacka Langa, který přemýšlel nad tím, jak přivést amatérské a profesionální hudebníky do ulic a kulturně oživit veřejná prostranství. Rozhodl se spojit síly s francouzským skladatelem a hudebním novinářem Mauricem Fleuretem, se kterým uspořádali vůbec první oslavu dne hudby v roce 1982 v Paříži.

Tento významný hudební svátek, který byl původně zamýšlen jako oslava letního slunovratu, se postupně rozšířil po celé Evropě a v současné době se k němu připojuje i řada mimoevropských států. Význam dne spočívá především v propagaci hudby, ale slouží i jako platforma pro hudební vzdělávání či zlepšení povědomí o umělecké úrovni jednotlivých států.

Open Air koncert České filharmonie v Praze

Veřejné vystoupení předního českého orchestru se bude konat od 20:15 hodin na Hradčanském náměstí. Koncert pod širým nebem nabídne klasické i moderní skladby a bude pro veřejnost přístupný zdarma. Těšit se můžete na skladby z oper Wolfganga Amadea Mozarta, Rumunské lidové tance skladatele Bély Bartóka či smyčcové trio Time for Three.


Happening s Hradišťanem a vystoupení sborů v Brně

Na Zeleném trhu v Brně se od 16:00 hodin uskuteční největší letošní plánovaná událost projektu Rok sborů. Během vystoupení se představí 33 amatérských vokálních sborů z Brna a okolí pod vedením sbormistra Petra Koláře. Od 18:00 hodin zde vystoupí také folklorní uskupení Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Akce je zdarma.


Koncert Moravské filharmonie v Olomouci

U příležitosti oslav Evropského dne hudby odehraje Moravská filharmonie Olomouc koncert v Arcibiskupském paláci. Zazní Haydnova Symfonie č. 48 s podtitulem Marie Terezie a koncertní provedení melodramu Medea Jiřího Antonína Bendy. V roli Médey se představí herečka Lucie Trmíková, držitelka Ceny Alfréda Radoka. Koncert začíná v 19:00 hodin a vstupné je 300 Kč.

Zdroj: ceskafilharmonie.cz, mestohudby.cz, mfo.cz
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek