Evropská komise prodloužila blokovou výjimku na servis aut o dalších pět let

Evropská komise prodloužila takzvanou blokovou výjimku na opravy a servis motorových vozidel o dalších pět let. Díky ní platí majitelům v zemích EU včetně Česka záruka na jejich automobil i v případě využití služeb neautorizovaných servisů. Vyplývá to z informací Komise na webu.

Bloková výjimka pro opravy a servis motorových vozidel je v platnosti od roku 2010. Díky ní motoristé mohli nechat opravovat své vozy i v neautorizovaných servisech, aniž přicházeli o záruku. Za předpokladu, že servis při opravě dodrží postupy stanovené automobilkou a použije náhradní díly odpovídající kvality.

„Bloková výjimka zároveň zakotvuje právo nezávislých servisů na plnohodnotný přístup k potřebným technologickým údajům a informacím spojeným s opravami a údržbou daného modelu. Celkově tak toto nařízení výrazně zlepšilo postavení neautorizovaných servisů na trhu a přispělo k vytvoření zdravého konkurenčního prostředí,“ uvedl jednatel společnosti Quick Stop Car Marek Zukal.

Podle ředitele srovnávače autoservisů GetFix Stanislava Tomana výjimka v uplynulých letech umožnila motoristům ušetřit při opravách jejich vozů 20 až 30 procent ceny při srovnatelné kvalitě použitých dílů. „Zcela určitě pomohla větší konkurenci a zkvalitnění služeb na trhu,“ podotkl.

Revidované nařízení Evropské komise má zajistit, aby provozovatelé trhu s náhradními díly, včetně autoservisů, měli i nadále přístup k nezbytným údajům, které jsou stěžejní pro opravy a údržbu. Má je také chránit před praxí, kdy výrobci navrhují řešení, která svou specifičností vylučují nezávislé autoservisy z tržní soutěže.

„Autorizovaní i nezávislí odborníci by měli mít přístup k těmto údajům za stejných podmínek. Stávající zásady pro poskytování technických informací a nástrojů nezbytných pro opravy a údržby byly rozšířeny tak, aby zahrnovaly údaje generované vozidlem. Tato revize zároveň zakazuje dohody mezi společnostmi, které omezují hospodářskou soutěž. Přesto existuje výjimka. Tyto dohody mohou být prohlášeny za slučitelné s jednotným trhem za předpokladu, že přispívají ke zlepšení výroby nebo distribuce zboží, případně pokud vedou k podpoře technického či hospodářského pokroku. Zároveň ale musejí spotřebitelům umožňovat spravedlivý podíl na výsledných výhodách. To vše za předpokladu, že nebude nijak omezována konkurence.“

Ondřej Kovařík, europoslanec

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek