Lotyšsko má nového prezidenta, funkce se ujal někdejší šéf diplomacie Rinkévičs

Lotyšsko má nového prezidenta. Funkce hlavy státu se v sobotu ujal Edgars Rinkévičs, někdejší dlouholetý ministr zahraničí, jehož parlament zvolil do čela země v květnu. Ve svém projevu přislíbil zachování podpory Ukrajině, která se už 500 dní brání ruské vojenské agresi. Informovaly o tom stanice BBC a Deutsche Welle.

„Ruská válka a genocida na Ukrajině vytvořily novou, tvrdou realitu,“ uvedl Rinkévičs, jenž podle agentury DPA rovněž varoval před „imperiálním Ruskem a režimem (běloruského vůdce Alexandra) Lukašenka“, kteří podle něj představují hrozbu pro region, Evropu i svět. Lotyšsko se bude nadále zasazovat o silnou Evropskou unii i Severoatlantickou alianci, dodal.

Devětačtyřicetiletý Rinkévičs dosud působil v čele lotyšské diplomacie, kterou vedl od roku 2011. Do čela zhruba dvoumilionové země ho zvolil parlament poté, co se nyní už exprezident Egils Levits rozhodl mandát neobhajovat.

Prezidentský úřad je v Lotyšsku do značné míry ceremoniální funkcí a hlava státu v zemi, kde téměř třetina obyvatel hovoří rusky, působí především jako názorový vůdce a sjednocující autorita, uvedla už dříve agentura AP. Prezident mimo jiné zastupuje zemi v zahraničí, podepisuje zákony, jmenuje předsedu vlády a má právo rozpustit parlament. Rinkévičs, který je silným zastáncem Ukrajiny, se podle AP těší ve vlasti popularitě. Jako prezident se příští týden zúčastní summitu NATO ve Vilniusu.

Některá média upozorňují, že se stal prvním prezidentem státu Evropské unie, který je otevřeně gay. Země EU už měly dříve homosexuální předsedy vlád, nikoliv však hlavy státu, podotkla BBC. Rinkévičs dnes v projevu slíbil, že bude v pobaltské zemi usilovat o rovnost ve společnosti; všichni lidé se podle něj musí cítit chráněni a v bezpečí. Lotyšsko zavedlo loni registrované partnerství, současně však patří k několika zemím východní a střední Evropy, které přijaly ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek