29. Summit EU-Japonsko: přehled oblastí spolupráce

Dne 13. července 2023 zastupovali předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen Evropskou unii na 29. summitu EU-Japonsko. Bruselského setkání se za japonskou stranu zúčastnil premiér Fumio Kišida. EU i Japonsko vyjádřily spokojenost nad pokrokem ve vzájemných vztazích a zavázaly se k dalšímu rozšíření spolupráce.

Jednání se věnovalo několika zásadním tématům. Diskutovalo se o vývoji vztahů na mezinárodní a regionální úrovni, válečné situaci na Ukrajině i vztazích s Čínou a indopacifickým regionem. Dále se hovořilo o spolupráci v bezpečnostních otázkách, přičemž byla zdůrazňována důležitost zajištění hospodářské bezpečnosti.

Na summitu bylo také představeno partnerství v oblasti konektivity, které má za cíl posílit spojení mezi EU a Japonskem. Velký důraz byl kladen na zelené aliance a společné úsilí v boji proti změnám klimatu. Závěrem setkání se vedoucí představitelé EU a Japonska dohodli na rozšíření spolupráce v oblasti digitální transformace.

„EU a Japonsko jsou silnými motory ochrany naší planety. Před konferencí COP28 jsme se dohodli, že budeme více spolupracovat v oblastech, které posunou naši ekologickou transformaci kupředu, jako jsou solární dodavatelské řetězce, větrné elektrárny na moři, síťové technologie a energetická účinnost. Posilujeme také spolupráci v oblasti výroby vodíku.“

Charles Michel, předseda Evropské rady

Vztahy EU a Japonska
Vztahy mezi EU a Japonskem jsou založené na silném a dlouhodobém partnerství. Japonsko je pro EU nejbližším partnerem v indopacifickém regionu. Vzájemné vztahy jsou podpořeny dohodou o strategickém partnerství a dohodou o volném obchodu. Spolupráce mezi oběma stranami se opírá o sdílené hodnoty a principy, jako jsou demokracie, právní stát, lidská práva, řádná správa věcí veřejných, multilateralismus a otevřené tržní hospodářství.

Společně proti ruské agresi
EU se zavázala poskytnout finanční pomoc ve výši 1,32 miliardy eur. Z této částky je 550 milionů eur určeno na mimořádnou a humanitární pomoc, která bude poskytnuta postiženým oblastem. Zbývajících 1,5 miliardy eur bude využito na podporu členských států EU při dodávkách vojenského vybavení ukrajinským ozbrojeným silám za účelem posílení společné obrany.

Japonsko se připojilo k tomuto úsilí a poskytne celkovou finanční pomoc ve výši 300 milionů dolarů. Z toho 200 milionů bude poskytnuto prostřednictvím mimořádné humanitární pomoci, která půjde na pomoc civilistům a postiženým oblastem. Zbývajících 100 milionů dolarů bude poskytnuto formou půjček, které budou sloužit jako podpora ukrajinského hospodářství.

Obchodní vztahy
EU a Japonsko společně tvoří skoro čtvrtinu světového hrubého domácího produktu. EU je rovněž třetím největším obchodním partnerem Japonska.

Společný boj proti změnám klimatu
EU a Japonsko společně úzce spolupracují na urychlení přechodu ke klimatické neutralitě do roku 2050. Tato spolupráce je viditelná skrze jejich zapojení do Globální aliance pro oběhové hospodářství a účinné využívání zdrojů. Na jednání v roce 2021 se obě strany zaměřily na klíčové oblasti, které jsou důležité pro řešení klimatické krize. Cílem je dosáhnout udržitelných a bezpečných dodávek energie, aktivně se zabývat stavem životního prostředí a podporovat ekologický růst a zaměstnanost. Společné zapojení EU a Japonska do Zelené aliance posiluje spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí a boje proti změnám klimatu. Společně hledají inovativní řešení a podporují udržitelný rozvoj, který respektuje přírodní zdroje a snižuje emise skleníkových plynů.

Výzkum a inovace
EU a Japonsko se aktivně angažují v podpoře otevřené vědy a vzájemného přístupu k výzkumným a inovačním programům. Spojením programu EU Horizon Europe, japonského programu Moonshot a dalších strategických programů se snaží spolupráci v oblasti výzkumu a inovací posílit. V minulosti v rámci programu Horizont 2020 (2014-2020) se podařilo propojit více než 200 japonských výzkumných subjektů s evropskými partnery. Tato spolupráce umožnila sdílení znalostí, výměnu expertíz a realizaci společných výzkumných projektů.

Vzdělání
Každý rok je poskytována finanční podpora v rámci dohod o mobilitě pro výuku a výzkumné pobyty v Evropě pro přibližně 250 japonských studentů v rámci programu Erasmus+. Stejně tak je každý rok vybráno stejné množství evropských studentů, aby mohli navštívit Japonsko a využít jeho bohatou kulturní scénu a akademické možnosti.

Bezpečnost a obrana
EU a Japonsko úzce spolupracují na udržení míru a bezpečnosti na celém světě a na podpoře multilateralismu a mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Jako příklad této spolupráce slouží operace námořních sil v Somálsku EU Atalanta a společná cvičení mezi námořních sil Japonska a EU v Adenském zálivu a Arabském moři. EU a Japonsko také poskytují školení a podporu v oblasti námořní bezpečnosti a udržování míru partnerům v jihovýchodní Asii a Africe, včetně projektu EU CRIMARIO. Japonsko se aktivně zapojuje do projektu EU s názvem „Posílení bezpečnostní spolupráce v Asii a s Asií“, který podporuje spolupráci EU s asijskými partnery v oblastech jako je kybernetická a námořní bezpečnost, krizové řízení a boj proti terorismu.

Autorky: Lucie Jílková, Natálie Šoporová
Zdroje: Rada EU, EEAS
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek