Tváře EU: Roberta Metsola, předsedkyně Evropského parlamentu

Přinášíme Vám třetí díl našeho seriálu Tváře EU. Tentokrát Vám představíme Robertu Metsolu, předsedkyni Evropského parlamentu. Čtěte dál a dozvíte se více o jejím studijním a kariérním vývoji, zajímavostech z osobního života a prioritách v současné funkci.

Mládí a studentská léta

Roberta Metsola pochází z Malty. Na Maltské univerzitě vystudovala (1997-2003) právo a následně pokračovala v postgraduálním studiu evropských studií v Evropském kolegiu v belgickém městě Bruggy.

Ve svých studentských letech vedla kampaň za členství Malty v EU a byla aktivní v různých organizacích. Například v letech 2002-2003 působila jako generální tajemnice organizace European Democrat Student.

Po studiích působila v letech 2004 až 2012 jako koordinátorka v Oddělení spravedlnosti a vnitřních věcí na Stálém zastoupení Malty při EU v Bruselu. Následně byla do roku 2013 právní poradkyní Vysokého představitele Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Poslankyně v Evropském parlamentu

Metsola byla poprvé zvolena do Evropského parlamentu v roce 2013. Stala se tak jednou z prvních zvolených žen do Evropského parlamentu na Maltě. Nacionalistická strana, jejíž je součástí, zasedá v Parlamentu ve skupině Evropské lidové strany (EPP). V letech 2014 a 2018 byla zvolena opakovaně.

V Evropském parlamentu působila Metsola v letech 2017 až 2020 jako koordinátorka skupiny EPP ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. V roce 2019  byla zároveň parlamentní zpravodajkou pro nařízení o evropské pohraniční a pobřežní stráži.

Rodinný život a politika

Metsola se se svým nastávajícím manželem Ukkem potkala v roce 1999 na akci Studenti Demokratjani Maltin (SDM). Ukko Metsola v té době zastával politické funkce ve finském úřadu předsedy vlády. První rande Roberty a Ukka se uskutečnilo při příležitosti demonstrace v Helsinkách proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V roce 2005 uzavřeli sňatek. V té době se Roberta Metsola přestěhovala do Bruselu, aby pracovala jako expertka na spravedlnost a vnitřní věci na Stálém zastoupení Malty při EU.

Manželský pár měl mezi sebou dohodu. Pokud jeden z nich bude zvolen do Evropského parlamentu, druhý z páru zanechá politiky. Roberta Metsola posléze v roce 2013 byla skutečně zvolena do Parlamentu a její manžel z politiky odešel. Pár má spolu čtyři syny.

© robertametsola.eu

Jedny volby, jeden pár, dvě země

Roberta i Ukko Metsolovi kandidovali ve volbách do Evropského parlamentu poprvé již v roce 2009. Roberta kandidovala v Maltě a Ukko ve Finsku. I přes jejich tehdejší volební neúspěch se stali prvním manželským párem, který kandidoval ve stejných volbách do Parlamentu ze dvou odlišných zemí.

„Potkali jsme se v politice a vyrůstali v politice, takže pro nás je to přirozený krok. Společné kandidování v různých zemích je zážitkem a přineslo to určitý humor a přátelskou rivalitu.“

Roberta Metsola, 2009

Předsedkyně Evropského parlamentu

V roce 2020 byla Roberta Metsola zvolena první místopředsedkyní Evropského parlamentu a stala se tak zároveň první maltskou občankou, která tuto funkci zastávala. Byla odpovědná za vztahy Evropského parlamentu s národními parlamenty a za účast Parlamentu v mezináboženském a nekonfesním dialogu.

V listopadu 2021 ji Evropská lidová strana (EPP) vybrala jako kandidátku na funkci předsedkyně Evropského parlamentu. Tehdejší předseda Parlamentu David Sassoli oznámil, že v následujících volbách nebude znovu kandidovat. V září 2021 byl Sassoli hospitalizován kvůli zápalu plic a v lednu 2022 nemoci podlehl.

Dne 18. ledna 2022, v den svých 43. narozenin, byla Roberta Metsola zvolena předsedkyní Parlamentu se ziskem 458 hlasů od europoslanců. Stala se tak nejmladší předsedkyní Parlamentu v historii. Její funkční období potrvá do června 2024, kdy proběhnou volby do Evropského parlamentu.

Pusťte si krátké video shrnující zvolení Roberty Metsoly jako předsedkyně Evropského parlamentu:

Předsedkyně Evropského parlamentu:

  • předsedá plenárnímu zasedání Parlamentu, Konferenci předsedů politických skupin, předsednictvu Parlamentu
  • odpovídá za uplatňování jednacího řádu Parlamentu
  • zastupuje Parlament ve všech právních záležitostech
  • vystupuje v Evropské radě před jejím zasedáním a vyjadřuje stanovisko Parlamentu k tématům, jež jsou na pořadu dne
  • zastupuje Parlament v jeho mezinárodních vztazích a podniká oficiální návštěvy
  • podepisuje rozpočet EU

Priority Roberty Metsoly:

Sdílet tento příspěvek