Blue Book stáž v Evropské komisi: přihlašování otevřeno

Využijte možnosti stáže pro srdce evropské integrace – Evropskou komisi! Už 31. ledna se uzavírají přihlášky na tzv. Blue Book stáže Evropské komise. Nástup je možný v říjnu 2023.

Program stáží v orgánech, institucích a jiných subjektech EU představuje jedinečnou příležitost dozvědět se, o čem kariéra v EU je, možnost zlepšit si odborné a jazykové dovednosti, a hlavně skvělou příležitost k osobnímu růstu.

Co jsou to Blue Book stáže?

Stážisté pracují po celé Evropské komisi, jejích útvarech a agenturách, většinou v Bruselu, ale také v Lucemburku a jinde po celé Evropské unii. Povaha práce bude záviset na službě, ke které bude stážista přidělen. Může například pracovat v oblasti soutěžního práva, lidských zdrojů, environmentální politiky, překladatelství atd. Počet stážistů z každé členské země se odvíjí od přiděleného koeficientu. Například Česká republika od října 2022 vysílá až 92 stážistů ročně. Kandidáti si v přihlášce mohou zvolit, pro jaké generální ředitelství, agenturu anebo službu Evropské komise by chtěli pracovat.
Stáž je vyhlašována 2x ročně a délka stáže činí 5 měsíců. Právě běží přihlašování na stáže, které započnou v říjnu 2023 a trvají do února 2024. Za ani ne půl roku budete zpět obdařeni skvělými zkušenostmi z praxe. Stáž je placená ve výši cca 1300 € měsíčně, za což se dá v Bruselu naprosto s klidem vyžít.

Z čeho se skládá každodenní práce stážisty?

  • Účastnit se a organizovat setkání, pracovní skupiny a veřejná slyšení
  • Rešerše, návrhy a úpravy dokumentace – včetně zpráv a konzultací
  • Zodpovídání dotazů občanů
  • Podpora řízení projektů
  • Překládání, revize překladů nebo rešerše terminologie
  • Další řešení ad hoc úkolů a úkolů spjatých se zaměřením stáže

Podmínky stáže:

  • Dosažení bakalářského diplomu či vyššího odborného vzdělání včetně konzervatoří
  • Znalost minimálně dvou jazyků EU, z nichž jeden musí být angličtina, francouzština nebo němčina na minimální úrovni C1 a druhý na úrovni B2, přičemž úroveň znalosti jazyka je nutné doložit mezinárodně uznávaným certifikátem.
  • Uchazeč nesmí být absolventem stáže v jakékoliv z evropských institucí, výboru, či agentury, u poslanců Evropského parlamentu, nebo generálních advokátů Soudního dvora Evropské unie, jež trvala déle než 6 týdnů.

Samotné výběrové řízení má tři kola. Kandidát nejprve vyplní elektronickou přihlášku, kterou podává přes portál. Zde na ni může pracovat několik dnů, jelikož se průběžně ukládá. Úspěšní kandidáti si posléze ve druhém kole mohou dle preferencí vybrat tři pozice, ke kterým je nutné dodatečně napsat motivační dopisy. Posledním krokem ke stáži v Evropské komisi je pak absolvování pohovoru, který probíhá zpravidla online bez zapnuté kamery, často i formou telefonátu.

Pro více informací o stážích Blue Book navštivte přímo webové stránky Evropské komise.

Máte zájem o práci v jiných institucích EU? Zde najdete několik pracovních nabídek v orgánech, institucích a jiných subjektech EU, včetně všech výběrových řízení pořádaných úřadem EPSO.

Autor: Aneta Drdová, Eurocentrum Brno

Sdílet tento příspěvek