Tváře EU: Margrethe Vestager, výkonná místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk

Další díl „seriálu“ Tváře EU se věnuje Margrethe Vestager, výkonné místopředsedkyni Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk a komisařce pro hospodářskou soutěž, jinak známé pod přízviskem „nejznámější regulátor světa“. Věděli jste o tom, že vyšetřovala a pokutovala nadnárodní společnosti jako je Google nebo Apple? Čtěte dál a dozvíte se více zajímavých informací o této evropské představitelce.

Mládí

Margrethe se narodila v roce 1968 v dánském městě Glostrup. Byla vychovávána rodiči, kteří sloužili jako luteránští pastoři.  Na ty se často místní lidé z luteránské komunity obraceli, což Vestager pravděpodobně inspirovalo k pozdějšímu vstupu do politiky, neboť v ní mohla zaujímat podobnou roli. Co se týče studia, Vestager vystudovala ekonomii na Kodaňské univerzitě. V roce 1994 se provdala za Thomase Jensena, učitele filozofie a matematiky, se kterým má tři děti.

Kariéra v domácí politice

Vestager pracovala v devadesátých letech pro dánské ministerstvo financí. Posléze se stala v roce 1998 ve věku 29 let ministryní školství a během let 2007 až 2014 vedla Sociálně liberální stranu. Jako ministryně působila i v období 2011 až 2014 v oblasti hospodářství a vnitra. Současně působila jako místopředsedkyně vlády. V době jejího mandátu ministryně předsedala zasedáním Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) v rámci dánského předsednictví v Radě EU. 

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž: "nejznámější regulátor světa"

Od roku 2014 Vestager působí na pozici evropské komisařky pro hospodářskou soutěž. Díky tomu si vysloužila přezdívky jako „drakobijec“, „nejhorší noční můra Googlu“ nebo „nejznámější regulátor světa“. S týmem 900 vyšetřovatelů totiž dohlížela na regulaci obchodní činnosti v EU. Jejím posláním je zajištění spravedlnosti a rovných podmínek na trzích tak, aby otevíraly cestu inovací a udržitelnosti, a aby se současně zachovala rovná a silná konkurence pro menší hráče na trhu.

Chceme volný trh, ale víme, že paradoxem „svobodného“ trhu je, že někdy musíte zasáhnout. Musíte se ujistit, že nefungují zákony džungle, ale zákony demokracie.

Margrethe Vestager

Mezinárodní uznání získala Vestager za vyšetřování, pokutování a podávání žalob proti nadnárodním  společnostem jako je Google, Apple, Amazon, Facebook nebo Gazprom.

Například Google byl vyšetřován za to, že využíval Android k protisoutěžním cílům. Nutil totiž výrobce předinstalovat Chrome a Google Search na telefony vybavené Androidem, a podkopával tím ty, kteří chtěli prodávat telefony s alternativními verzemi Androidu. Případ vyvrcholil tím, že Vestager v červenci 2018 udělila Googlu pokutu ve výši 4,3 miliardy eur.

ZAJÍMAVOSTI

"Pletení vás udrží soustředěnými"

Eurokomisařka ráda plete, zejména sloní plyšáky. O pletení tvrdí, že jí pomáhá se soustředit a dopřává jí klid. Proto není neobvyklé ji spatřit plést i během proslovu předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen. Je o ní známo, že upletené výrobky většinou posléze daruje kolegům.

Socha se zdviženým prostředníčkem

Za reformu dávek v nezaměstnanosti, kterou Vestager prosadila během svého mandátu ministryně v dánské politice, dostala „dárek“ od dánského odborového svazu. Jednalo se o malou sošku ruky se zdviženým prostředníčkem. Tu si údajně stále uchovává ve své kanceláři v Bruselu.

Vestager jako inspirace pro televizní pořad

V dánském seriálu Borgen (Vláda) představujícím mocenské politické drama, je příběh hlavní ženské postavy inspirován právě Margrethe Vestager. I proto hlavní herečka seriálu strávila po boku Vestager pár dnů, aby ji sledovala při její práci. Podle Vestager seriál dobře zachycuje náročnost vybalancování profesního a rodinného života.

Při otázce, jaký je to pocit, být inspirací pro hlavní postavu seriálu, Vestager odpověděla:

Jedním z rozdílů je, že jsem stále šťastně vdaná. Někteří z mých kolegů tvrdí: "No, [vláda] není jako [v Borgenu]." Ale myslím, že je to hodně podobné tomu, jak je to vylíčené. Někdy si říkám, jak to věděli? A samozřejmě, že to věděli, protože způsob, jakým politici interagují, je založen na tom, jak interagují lidé.

Místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk

Do nové funkce místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk byla Vestager zvolena v roce 2019. Pod její odpovědnost spadá zejména:

  • funkce komisařky pro hospodářskou soutěž
  • předsedání skupině komisařů pro Evropu připravenou pro digitální věk

  • spoluvedení strategie pro malé, střední a začínající podniky, a dlouhodobé strategie pro průmyslovou budoucnost EU, včetně aspektů hospodářské soutěže
  • zajištění synergie mezi civilním, obranným a vesmírným průmyslem
  • koordinace práce na evropské strategii pro údaje a na evropském přístupu k umělé inteligenci, včetně jejích etických důsledků
  • řízení práce na modernizaci pravidel odpovědnosti a bezpečnosti pro digitální platformy, služby a produkty
  • posilování prosazování a revize pravidel hospodářské soutěže EU

Sdílet tento příspěvek