Tváře EU: Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda Evropské komise pro Hospodářství ve prospěch lidí

Další díl „seriálu“ Tváře EU přibližuje kariérní a osobní život výkonného místopředsedy Evropské komise pro Hospodářství ve prospěch lidí. Valdis Dombrovskis se stal nejdéle sloužícím premiérem Lotyšska od získání nezávislosti, byl jmenován velkodůstojníkem Řádu tří hvězd, a ve volném čase hraje basketbal nebo lyžuje. Čtěte dál a dozvíte se další zajímavé informace o tomto eurokomisaři.

STUDIUM a MLÁDÍ

Dombrovskis pochází z Lotyšska, konkrétně z Rigy, kde se narodil v roce 1971. Na Lotyšské univerzitě vystudoval fyziku a dále na Technické univerzitě v Rize ekonomii. Posléze získal magisterský titul v oboru fyziky v roce 1995. Během let 1995 až 1998 působil jako vědecký asistent na Univerzitě Johannese Gutenberga v Německu, Lotyšské univerzitě a Marylandské univerzitě v USA. Poté pracoval do roku 2002 jako hlavní a poté vedoucí ekonom v Lotyšské bance v Oddělení pro měnovou politiku. V letech 2005 až 2007 absolvoval postgraduální studium celní a daňové správy na Technické univerzitě v Rize.

ZAJÍMAVOSTI

Osobní život

Valdis Dombrovskis je ženatý a nemá žádné potomky. Ve svém volném čase rád lyžuje nebo hraje basketbal.

© Valsts kanceleja/State Chancellery, Flickr, Valdis Dombrovskis uprostřed fotografie

Nejdéle sloužící premiér v lotyšské vládě

Dombrovskis se stal doposud nejdéle sloužícím premiérem Lotyšska od roku 1991, kdy země získala nezávislost. Navíc sloužil v čele tří vlád, a to mezi lety 2009 až 2014. Do funkce nastoupil poprvé v roce 2009 uprostřed tříleté hospodářské krize. V té době prohlásil, že „stát je na pokraji bankrotu“ a nastavil velmi úsporná opatření, která se stala vzorem pro ostatní státy. Lotyšsko se posléze ekonomicky zotavilo a v roce 2014 přijalo euro.

Rezignace z postu lotyšského premiéra

Na konci roku 2013 Dombrovskis nečekaně z postu premiéra odstoupil v reakci na zřícení budovy, při kterém zahynulo přes 50 osob. Rezignoval se slovy, že tímto „přijímá politickou a morální odpovědnost“.  Ve skutečnosti však nezazněly vůbec žádné veřejné výzvy k jeho rezignaci.

Zásluhy a ocenění

V roce 2014 byl Valdis Dombrovskis jmenován velkodůstojníkem Řádu tří hvězd (nejvyšší lotyšské státní vyznamenání) za záslužné služby Lotyšsku, významný osobní přínos k zajištění větší geopolitické, hospodářské a měnové bezpečnosti země a zvýšení jejího politického vlivu v Evropské unii.

© Valsts kanceleja/State Chancellery

Dombrovskis byl v roce 2018 jmenován čestným členem Lotyšské univerzity za podporu rozvoje vysokého školství v Lotyšsku a vypracování vědeckých a inovačních strategií.

KARIÉRNÍ VÝVOJ V LOTYŠSKÉ A EVROPSKÉ POLITICE

  • Od října 2020 – Výkonný místopředseda Evropské komise odpovědný za Hospodářství ve prospěch lidí, má rovněž na starosti agendu obchodu

  • 2019 – současnost – Výkonný místopředseda Evropské komise odpovědný za Hospodářství ve prospěch lidí

  • 2016-2019 – Místopředseda Evropské komise pro Euro a sociální dialog, rovněž odpovědný za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů

  • 2014 – Člen Evropského parlamentu zastupující Evropskou lidovou stranu

  • 2014 – Člen parlamentu (Saeima) v Lotyšsku
  • 2009-2014 – Předseda vlády Lotyšska

  • 2004-2009 Člen Evropského parlamentu zastupující Evropskou lidovou stranu

  • 2002-2004 – Ministr financí Lotyšska

VÝKONNÝ MÍSTOPŘEDSEDA KOMISE PRO HOSPODÁŘSTVÍ VE PROSPĚCH LIDÍ

Pod jeho odpovědnost spadá zejména:

  • předsedání skupině komisařů pro Hospodářství ve prospěch lidí
  • funkce komisaře pro obchod
  • celkové vedení při budování ekonomiky EU připravené na budoucnost
  • dohled nad zahájením a realizací programu InvestEU

  • vedení práce na prohloubení hospodářské a měnové unie a posílení mezinárodní role eura

  • zastupování Komise (na zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti, v Euroskupině, v hospodářském dialogu s Evropským parlamentem, v makroekonomickém dialogu a v Radě guvernérů Evropské centrální banky)

  • vedení práce na reformě Světové obchodní organizace a poskytování impulsů pro jednání WTO o elektronickém obchodu

  • řízení práce na posílení globálního vedoucího postavení Evropy v oblasti obchodu a podpory udržitelných obchodních partnerství se Spojenými státy, Čínou, Afrikou a sousedstvím a uzavírání probíhajících jednání. V případě potřeby zahajování nových dvoustranných nebo mnohostranných partnerství

  • řízení vztahů s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Evropskou investiční bankou

  • společné řízení práce Komise na provádění evropských strategií pro průmysl a malé a střední podniky s výkonnou místopředsedkyní pro Evropu připravenou na digitální věk.

Sdílet tento příspěvek