Erasmus+: Jak vyjet do zahraničí jako student VŠ?

Erasmus+ je program EU na podporu mládeže, odborné přípravy, sportu a především vzdělávání v Evropě. Každoročně se do něj zapojují desítky tisíc vysokoškoláků a příští akademický rok můžete být jeho součástí i Vy! Vybírat můžete z několika typů výjezdů a poznat tak, jak to chodí v jiné zemi, získat nové zkušenosti, procvičit se v cizím jazyce či získat nové přátele z různých koutů světa i profesní kontakty. Co přesně udělat pro to, abyste se stali součástí programu?

Program Erasmus+ patří k nejoblíbenějším vzdělávacím projektům v Evropě, ne všichni však tuší, že zdaleka není určen pouze mládeži. Ve skutečnosti program není nijak věkově omezen, vztahuje se na něj pouze podmínka studia na vysoké škole. Za určitých okolností mohou do zahraničí vyjet dokonce i absolventi.

Typy zahraničních výjezdů
Všichni zájemci o zahraniční výjezd mají možnost výběru mezi studijním pobytem, praktickou stáží nebo kombinovaným intenzivním programem. Studijní pobyty zahrnují především výjezdy za studiem na zahraničních vysokých školách, které mohou být realizovány v délce 2 až 12 měsíců. Student si musí nejprve ověřit, zda je jeho vysoká škola držitelem tzv. ECHE (Erasmus Charter for Higher Education), tedy zda je do programu Erasmus+ zapojena. Tato informace je zpravidla uvedena na webových stránkách všech škol, které jsou součástí programu.

Informace o výběru zemí, kam je v rámci programu možné vycestovat, studentům na každé vysoké škole poskytne zahraniční oddělení. Tam také studenti podávají přihlášku, absolvují pohovor a projdou výběrovým řízením. Komunikaci s vybranou zahraniční vysokou školou a potřebnou administrativu zpravidla zajišťuje domovská škola.

U praktických stáží je postup velmi podobný, výjimkou je pouze to, že cílovou zahraniční institucí nemusí být pouze vysoká škola, ale jakákoliv veřejná nebo soukromá organizace působící na trhu práce nebo v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a práce s mládeží. Studenti opět procházejí výběrovým řízením na své domovské škole, v případě zájmu o stáž však mohou vybranou instituci i sami oslovit a stáž si osobně domluvit.

Kombinované intenzivní programy jsou poměrně novým typem zahraničních výjezdů. Jsou realizovány od roku 2021 a bývají zpravidla krátkodobé. Jedná se tak například o letní školy. Účastníci těchto programů jsou povinni absolvovat fyzický výjezd do zahraničí v délce 5 až 30 dnů a zároveň se zúčastnit i virtuální složky programu, která usnadňuje výměnu a týmovou činnost v oblasti společného online vzdělávání. 

Kam je možné vycestovat?
Konkrétní informace o destinacích, kam mohou studenti v rámci svého studia vycestovat, podá vždy zahraniční oddělení domovské školy. Výjezdy jsou obecně možné do členských států EU, ale i na Island, do Lichtenštejnska nebo Norska. Součástí programu jsou rovněž kandidátské země – Severní Makedonie, Srbsko a Turecko. Program však udržuje partnerství i s řadou zemí mimo Evropu.

Kolik účast v programu stojí?
Náklady studentů spojené s životem v zahraničí pomáhá pokrýt stipendium. V programu Erasmus+ se výše stipendia aktuálně pohybuje v rozmezí od 480 do 750 eur měsíčně, a to s ohledem na životní náklady v cílové destinaci. Při mimoevropských výjezdech mají studenti nárok na měsíční stipendium již od 700 eur, přičemž jim jsou částečně proplaceny i cestovní náklady.

Zdroj: Erasmus+, dzs.cz
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek