Kam za kulturou příští týden? Přinášíme tipy!

I tento víkend přinášíme kulturní tipy na příští týden! Tentokrát doporučujeme online seminář Ministerstva průmyslu a obchodu, koncert na Karlově náměstí v Praze, evropský film v pražském Kino Europa, festival Slovinska na Pražském hradě a novou epizodu podcastu Tvoříme Evropu. Čtěte dál a dozvíte se více.

V úterý ONLINE: Seminář k II. výzvě Demonstrativní projekty rozvoje aplikací pro průmyslové oblasti za použití sítí 5G

V úterý 22. srpna se uskuteční od 10:00 do 13:00 seminář pro žadatele do aktivity Demonstrativní projekty rozvoje aplikací pro průmyslové oblasti za použití sítí 5G z komponenty 1.4 Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-up, kterou vypsalo Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci programu Národní plán obnovy.

Interaktivní seminář se zástupci MPO, kde budou účastníci moci zkonzultovat své dotazy k výzvě a k přípravě Vaší žádosti. Využijte možnosti a zašlete Vaše dotazy předem na email: 5G-demonstrace@mpo.cz

Registrujte se na akci zde.

Ve středu v Praze: Hudební léto v parcích Prahy 2, Karlovo náměstí

Městská část Praha 2 vás zve na další cyklus koncertů pod širým nebem, tentokrát ve středu na Karlově náměstí. Koncert proběhne mezi 18:00 až 20:00. Vstup je zdarma.

© Praha 2

Ve středu v Praze: Kino Europa: Země medu

© Kino EUROPA

Pravidelný cyklus projekcí každou druhou středu přináší průřez unikátními a podnětnými evropskými filmy posledních let. Příští středu 23. srpna bude promítán film Země medu:

Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností. Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské s názvem Země medu charakterizuje epická šíře, ovšem zjevně vznikl z důvěrného vztahu mezi filmaři a tématem. Jde o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy.

Projekce doprovázené úvody jsou přístupné zdarma díky podpoře Evropské komise v ČR a Kanceláři Evropského parlamentu.

Lístky lze vyzvednout pouze osobně na pokladně kina Světozor.

V pátek v Praze: Festival Slovinska na Pražském hradě

Velvyslanectví Republiky Slovinsko v Praze vás letos již potřetí zve na vystoupení slovinských amatérských hudebních skupin v rámci Festivalu Slovinsko v Praze, který se bude konat na vyhlídkové terase Jože Plečnika v Jižních zahradách Prahy. Hrad.

K dostání bude i výborné občerstvení ze slovinského bistra Voglia D’osmica.

Tvoříme Evropu s Martinem Buchtíkem: „Analýzy umožňují porozumět tomu, jak funguje společnost. Češi jsou extrémně kritičtí.“

© soukromý archiv Martina Buchtíka

Hostem další epizody podcastu Tvoříme Evropu byl Martin Buchtík, ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM. V nové epizodě se dozvíte více o práci s průzkumy, jejich tvorbě a přínosu. Víte, jak se staví česká společnost k Evropské unii v období krize a války? Kolik procent společnosti podporuje EU? Půjdou Češi a Češky k volbám do Evropského parlamentu? A jaký postoj máme k institucím obecně? Kromě audio verze je tentokrát k dispozici i přepis rozhovoru zde.

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek