ČR se zřejmě podaří vyčerpat veškeré ze zbývajících 32 miliard z fondů EU

České republice se zřejmě podaří do konce letošního roku vyčerpat veškeré zbývající prostředky ze zhruba 32 miliard Kč z kohezních fondů EU končícího programového období. Na dnešním briefingu to uvedl ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády Ivan Bartoš.

„Na konci období je to vždy takový sprint a není to na těch ministerstvech nebo vládách, protože ty objektivní problémy bývají často na straně realizátorů,“ uvedl Bartoš. Čerpání podle něj zkomplikovalo například zvyšování nákladů nebo absence pracovní síly v souvislosti s válkou na Ukrajině

Bartoš o zkušenostech Česka s čerpáním jednal s místopředsedkyní slovenské vlády Livií Vašákovou a slovenským ministrem investic Peterem Balíkem. Zatímco Česko je aktuálně v čerpání eurofondů na třetím místě a využilo 92 procent alokovaných peněz, Slovensko je na 22. místě s čerpáním 76 procent.

Podle Balíka se ale slovenské úřednické vládě jen letos podařilo vyčerpat z fondů EU 600 milionů eur, tedy asi 14,4 miliardy Kč. Celkovou sumu 800 milionů eur (19,2 miliardy Kč), u které hrozilo, že Slovensko z končícího programového období nestihne vyčerpat, se jí podle Balíka podaří snížit až na polovinu.

My máme z nových eurofondů Programu Slovensko za dva měsíce vyhlášených deset výzev a téměř 700 milionů eur (16,8 miliardy Kč) a připravujeme další. Uvědomujeme si ale, že věci se dají dělat výrazně lépe a efektivněji. Velkou inspirací je pro nás ČR, která patří mezi lídry v čerpání.“

Peter Balík, slovenský ministr pro investice, regionální rozvoj a informatizaci

Česká republika je silným hráčem v podpoře výzkumu a inovací. Investice v této oblasti tvořily v roce 2021 až dvě procenta HDP, zatímco na Slovensku jen 0,9 procenta. Spolupráce se nabízí i v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo IT výuky. Podle Balíka může být Slovensko pro Česko naopak inspirací v transformaci regionů v rámci přechodu na uhlíkovou neutralitu.

Členové slovenské vlády si s Bartošem prohlédli Centrální dispečerské pracoviště Správy železnic v Praze na Balabence nebo Datové centrum + EDUBO (Edukační platforma pro bezpečnou on-line výuku) v prostorách renovační linky projektu Počítače dětem. Odpoledne je čeká návštěva Digitální informační agentury.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek