Kam příští týden za kulturou? Přinášíme tipy!

Přinášíme tipy na kulturní zážitky v příštím týdnu. Doporučujeme debatu o tom, jak mluvit a psát o dnešní vědě, besedu o cenzuře v době svobody, besedu o tom, jak porozumět dnešnímu světu, a projekci filmu Ninjababy.

V úterý v Praze: Debata N: Jak mluvit a psát o dnešní vědě?

Vědecké objevy mění svět více a rychleji než kdykoli dříve. Často působí jako bezprostřední síla ovlivňující politiku. Současně sílí nedůvěra části společnosti k vědě a její odmítání. Dá se s tím něco dělat? Jak popularizovat dnešní vědu, vysvětlovat její poznatky i její omezení?

Diskutovat budou Markéta Klíčová, doktorandka v oboru nanotechnologií, Halina Šimková, forenzní genetička, a Petr Brož, geolog a popularizátor vědy. Debatu moderuje redaktor Deníku N Petr Koubský.

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 5. září 2023, 19:00 – 21:00
  • Vstup volný, registrace není potřeba

Ve středu v Praze: Echo z Knihovny: Cenzura v době svobody

Žijeme ve společnosti, která princip svobody slova a svobody uměleckého vyjadřování považuje za jedno ze základních práv. Pochybnosti o reálném rozsahu naší svobody vyjadřování však narůstají. Jací jsou největší nepřátelé svobody slova v dnešní době? Politická korektnost? Algoritmy sociálních sítí? Grantové mechanismy v kultuře?

Beseda z cyklu Salon Echa se koná v rámci doprovodného programu výstavy Necenzurováno. 

Panelisté:

  • ředitel galerie současného umění Zamek Ujazdowski ve Varšavě, Piotr Bernatowicz
  • Spisovatel, jazykovědec a mediální expert Marek Kochan z varšavské univerzity SWPS
  • novinář Deníku N a spisovatel Ondřej Štindl

Debatu moderuje Ondřej Šmigol.

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 6. září 2023, 19:00 – 21:00

Ve středu v Opavě: Beseda: Jak porozumět současnému světu?

Také máte pocit, že nerozumíte dnešnímu světu? Že se politici, nadnárodní organizace a státy neumí poučit a stále opakují chyby a omyly z minulosti? Jaký je rozdíl mezi ruskou, severskou a americkou mentalitou?
 
Hostem besedy bude bývalý velvyslanec České republiky ve Spojených státech amerických, Rusku, Irsku a Švédsku a blízký spolupracovník prezidentů Václava Havla a Petra Pavla Petr Kolář.
 
S Petrem Kolářem budou v sále Knihovny Petra Bezruče středoškolský učitel Jaroslav Rotrekl a mluvčí opavské radnice a bývalý novinář Roman Konečný. Prostor samozřejmě bude i na vaše dotazy.
 
Vstup volný
Čas: 18:00
Místo: Knihovna Petra Bezruče

Ve středu v Praze: Kino Europa: Ninjababy

© Kino Europa
Film:
Když třiadvacetiletá Rakel příliš pozdě po nepříliš romantickém vztahu na jednu noc zjistí, že je v šestém měsíci těhotenství, její svět se změní. Její přítel, který není otcem, je s tím, že čeká dítě, v pohodě. Ale Rakel není vůbec připravená být matkou. Vzhledem k tomu, že potrat již nepřichází v úvahu, adopce je jedinou odpovědí. V tu chvíli se objeví Ninjababy, animovaná postava, která trvá na tom, že Rakel udělá z každodenního života peklo. Vyleze z jejího zápisníku, skočí do jejího šálku s čajem a neustále jí připomíná, jaká je hrozná osoba.
 
Pravidelný cyklus projekcí každou druhou středu přináší průřez unikátními a podnětnými evropskými filmy posledních let. Projekce doprovázené úvody jsou přístupné zdarma díky podpoře Evropské komise v ČR a Kanceláři Evropského parlamentu.
 
Lístky lze vyzvednout pouze osobně na pokladně kina Světozor. Vstupenky se vydávají nejdříve 14 dní před projekcí.
 
Čas: 18:15
Místo: Kino Světozor

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek