O víkendu se v Indii uskuteční Summit G20

Ve dnech 9. a 10. září se v indickém Novém Dillí uskuteční již 18. summit vedoucích představitelů skupiny G20. Ten ponese motto „Jedna země – jedna rodina – jedna budoucnost“. Lídři budou jednat o tématech udržitelného rozvoje, digitální transformace nebo financování klimatických opatření.

Víkendový summit je pořádán současným indickým předsednictvím G20. Země stojí v čele skupiny od prosince loňského roku a její předsednictví skončí 30. listopadu 2023, kdy vedení G20 převezme na další rok Brazílie.

Motto letošního summitu vyjadřuje myšlenku, že v neklidných dobách je třeba udržitelným, odpovědným a inkluzivním způsobem usilovat o spravedlivý a rovnoměrný růst pro všechny státy světa a řešit globální výzvy v duchu solidarity. Hlavním pořadatelem a ústřední postavou setkání bude indický premiér Naréndra Módí.

Lídři budou jednat zejména o tématu udržitelného rozvoje a růstu, financování opatření v oblasti ochrany klimatu, obchodu a investicích, digitální transformaci a zachování mezinárodního míru. Ústředním tématem pak bude globální pokrok a rozvoj. Právě pokrok v plnění cílů udržitelného rozvoje se však v posledních letech výrazně zpomalil v důsledku pandemie COVID-19, změny klimatu a energetické a potravinové krize způsobené pokračující ruskou agresí vůči Ukrajině.

Kromě lídrů ekonomicky nejvyspělejších zemí světa se summitu tradičně účastní i zástupci Evropské unie. Do Nového Dillí tak zavítá předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda Evropské rady Charles Michel. Jako pravidelný host bývá zváno také Španělsko. Účast na nadcházejícím summitu již s předstihem tentokrát odřekl čínský prezident Si Ťin-pching, který bude pravděpodobně zastoupen premiérem Li Čchiangem. Rovněž je předpokládána absence ruské hlavy státu Vladimira Putina.

Členy skupiny G20 jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Kanada, Korejská republika, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, Spojené království, USA a Evropská unie.

Zdroj: Rada EU, G20.org
Foto:
Rada EU

Sdílet tento příspěvek