Europoslanci budou hlasovat o obnovitelných zdrojích či nákupech zbraní

Europoslanci budou na dnešní plenární schůzi ve Štrasburku hlasovat o navýšení podílu obnovitelných zdrojů na energetickém mixu, o podpoře společných nákupů zbraní nebo o přísnějších pravidlech pro spotřebitelské úvěry do 100.000 eur (2,4 milionu korun). Debatovat budou také o vývozu ukrajinského obilí či o dohodě s Tuniskem, která má omezit migraci přes Středozemní moře. Schvalovat by měli poslanci také nominaci nové bulharské eurokomisařky Iliany Ivanovové.

Europoslanci budou hlasovat o směrnici, která počítá s tím, že do roku 2030 bude podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v EU činit 42,5 procenta. Vyzývá navíc státy EU, aby usilovaly o dosažení 45procentního podílu. Současný cíl činí 32 procent.

Evropský parlament bude rozhodovat také o nových pravidlech, která mají podpořit společné nákupy zbraní členskými zeměmi. Toto opatření je jednou z reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu a jeho cílem je zefektivnit zbrojní nákupy a posílit obranný průmysl v EU. Jednat budou europoslanci rovněž o vývozu ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře poté, co Rusko odmítlo v červenci prodloužit dohody, které to navzdory válce umožňovaly.

Jedním z dalších bodů na programu plenární schůze bude debata o dohodě s Tuniskem. Jejím cílem je omezit migraci výměnou za finanční pomoc této severoafrické zemi. Centrální Středomoří zažívá letos silný nárůst počtu migrantů, kteří připlouvají z Tuniska hlavně do Itálie a na Maltu.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek