Valné shromáždění OSN se neslo ve znamení kritiky Ruska, prezident Pavel přispěl sérií proslovů

Ve dnech od 18. do 22 září se v New Yorku uskutečnilo 78. zasedání Valného shromáždění OSN, kterého se účastnila i česká delegace v čele s prezidentem Petrem Pavlem. Ten vystoupil s projevem na zasedání Valného shromáždění a následně i během rozpravy Rady bezpečnosti OSN.

Každoroční zasedání Valného shromáždění OSN je jedinečnou příležitostí pro setkání čelných představitelů států, kteří nemají běžně příležitost spolu přímo hovořit. V současnosti organizace čítá 193 členů. Na začátku každého zářijového zasedání probíhá všeobecná rozprava, kde vystupují zpravidla nejvyšší představitelé států a vlád, kteří prezentují názory svých zemí na důležitá mezinárodní témata.

V úterý na zasedání vystoupil Generální tajemník OSN António Guterres, který uvedl, že ve světě narůstá geopolitické napětí a přibývá globálních výzev. Opakovaně odsoudil Ruskou agresi na Ukrajině, kdy uvedl, že země svou invazí porušila Chartu OSN.

„Zničené životy a rodiny, pošlapaná lidská práva, traumatizované děti a zhacené naděje a sny. Válka má ale dopady i mimo Ukrajinu, jaderné hrozby ohrožují nás všechny a ignorování smluv ohrožuje mezinárodní právo a je jedem globální diplomacie.“

António Guterres, Generální tajemník OSN

Prezident Petr Pavel ještě před samotným národním projevem, který byl plánován na úterý 19. září večer, vystoupil také na summitu OSN k cílům udržitelného rozvoje. Během proslovu za Českou republiku přislíbil zvýšení efektivity strategického plánování, implementaci Pařížské dohody i příspěvek ve výši 4 milionů USD do Zeleného klimatického fondu pro období 2024 – 2027.

Válka na Ukrajině byla rovněž tématem Pavlova hlavního vystoupení, během nějž rázně odsoudil ruskou agresi a zároveň vyslovil požadavek na stažení ruských vojáků z celého území Ukrajiny a potrestání odpovědných představitelů. Ve středu prezident také vystoupil během otevřené rozpravy Rady bezpečnosti OSN, kdy připomněl záměr Česka kandidovat na pozici nestálého člena v roce 2032 a 2033. Pavel se v průběhu zasedání také setkal s Generálním tajemníkem OSN, kterého pozval na návštěvu České republiky.

Řada zúčastněných představitelů poukázala na nutnost reformy systému a Charty OSN. Předseda Evropské rady Charles Michel, který na Valném shromáždění rovněž vystoupil, upozornil na to, že Rusko je jedním ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN, přestože závažným způsobem porušilo zásady Charty. Navrhl proto změnu práva veta či zapojení regionálních organizací a zemí z nedostatečně zastoupených regionů.

Součástí zasedání Valného shromáždění byl i bohatý doprovodný program, během nějž byla letos uspořádána slavnostní večeře u příležitosti výročí třiceti let od vzniku samostatné České a Slovenské republiky, na které ve středu přednesli krátké projevy jak Petr Pavel, tak i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Autor: Barbora Navrátilová
Zdroj: Rada EU, Hrad.cz, UN.org
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek