Průzkum Eurobarometru: Výzvy a priority EU v roce 2023

Aktuální průzkum Eurobarometru přišel se statistikou největších výzev a priorit EU v letošním roce. Data ukazují, že většina Evropanů podporuje opatření přijatá za účelem pomoci Ukrajině, k řešení energetické krize či přechodu k větší udržitelnosti.

Dle průzkumu, který Eurobarometr zveřejnil v průběhu září, Evropané většinově podporují v loňském roce přijatá opatření na ochranu podniků a spotřebitelů před kolísáním cen energií, stejně jako opatření na podporu energetické bezpečnosti a ekologické transformace. Občané EU se v průzkumu také ve značné míře vyslovují ve prospěch průmyslu čistých technologií, a to v zájmu větší konkurenceschopnosti. Rovněž většinově přijímají opatření, která EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Průzkum byl prováděn ve všech členských státech EU prostřednictvím webového dotazování s využitím online panelů agentury Ipsos. Výsledky průzkumu vycházely z 26 514 dotazníků osob starších 15 let. Průzkum se zaměřil na konkrétní opatření EU, která byla v loňském roce přijata, a dotazoval se respondentů, do jaké míry je považují za důležité.

ENERGETICKÁ KRIZE A TECHNOLOGIE

  • 86 % respondentů podporuje doplnění zásobníků plynu, aby se předešlo riziku jeho nedostatku

  • 75 % respondentů se domnívá, že by EU měla financovat společné obranné projekty s cílem rozvíjet strategické obranné schopnosti a technologie

  • 86 % respondentů podporuje přijetí iniciativ k omezení dopadů rostoucích cen energií na spotřebitele a podniky v uplynulém roce

UDRŽITELNOST

  • 85 % respondentů podporuje výrobu čistých technologií v členských státech EU

  • 79 % respondentů má za to, že by se opatření měla zaměřit na snižování spotřeby energie

  • 86 % respondentů podporuje udržitelné využívání přírodních zdrojů

PODPORA UKRAJINY

  • 86 % respondentů souhlasí s tím, aby EU nadále poskytovala humanitární pomoc lidem zasaženým válkou

  • 77 % respondentů souhlasí s přijímáním lidí prchajících před válkou

  • 71 % respondentů podporuje uvalení hospodářských sankcí proti Rusku

  • 67 % respondentů podporuje cestu Ukrajiny k evropské integraci a její začlenění do jednotného trhu

DATA Z ČR

Průzkum Eurobarometru zveřejnil kromě finálních výsledků za celou EU rovněž data jednotlivých členských států. Z těch vyplývá, že se názory Čechů a Češek na opatření zavedená v souvislosti s energetickou krizí a přechodu k větší udržitelnosti přibližují celounijním výsledkům. Podpora Ukrajiny a míra vymezení vůči ruské agresi je však u nás o poznání nižší, než je evropský průměr.

Zatímco 77 % všech respondentů má za to, že by za současnou situaci na Ukrajině měly nést odpovědnost ruské autority, v ČR si to myslí pouze 55 % dotázaných. Když čeští respondenti odpovídali na otázku související s poskytováním humanitární pomoci lidem zasaženým válkou, souhlasilo s tímto 74 % účastníků průzkumu. Avšak při otázce, zda by měla EU nadále projevovat solidaritu s Ukrajinou, souhlasilo pouze 51 % dotázaných.

 

Zdroj: Eurobarometr, Evropská komise
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek