Evropský parlament potvrdil nového komisaře Hoekstru, Šefčovič bude mít novou působnost

 Evropský parlament dnes schválil jmenování Nizozemce Wopkeho Hoekstry novým eurokomisařem pro klima a zároveň potvrdil rozšíření působnosti slovenského eurokomisaře Maroše Šefčoviče, který nově bude mít na starosti také Zelenou dohodu. Bývalý nizozemský ministr a někdejší zaměstnanec ropné společnosti Shell Hoekstra ve funkci nahrazuje Franse Timmermanse, který 22. srpna rezignoval a bude kandidovat v nizozemských parlamentních volbách. Část Timmermansova portfolia přebírá Šefčovič.

Pro jmenování Hoekstry eurokomisařem pro klima hlasovalo 279 europoslanců, 173 bylo proti a 33 se zdrželo. Rozšíření Šefčovičova portfolia dalo zelenou 322 europoslanců, 158 bylo proti a 37 se zdrželo. V obou případech bylo hlasování tajné. Čeští europoslanci za Pirátskou stranu ale oznámili, že ani jednoho z kandidátů nepodpořili.

Křesťanský demokrat Hoekstra byl šéfem nizozemské diplomacie a vicepremiérem od roku 2022, předtím byl ministrem financí. Před vstupem do politiky pracoval pro ropnou společnost a poradenskou firmu. V pondělí během tříhodinového zasedání výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí čelil otázkám o své pracovní minulosti a angažovanosti v oblasti klimatu.

„Fosilní paliva se musí stát minulostí. Čím dříve, tím lépe,“ řekl Hoekstra. Poznamenal také, že „skutečnost, že některé velké ropné společnosti již dlouho vědí o své roli ve změně klimatu a snaží se ignorovat důkazy, považuje za skutečně neetickou“. Míní, že nebude pouze „prozatímním komisařem“, ačkoliv jeho mandát skončí spolu s nynější komisí příští rok. Hoekstra mimo jiné slíbil, že se bude snažit zajistit, aby EU stanovila cíl snížit do roku 2040 emise skleníkových plynů alespoň o 90 procent, a že bude na listopadovém klimatickém summitu OSN COP28 prosazovat postupné ukončení využívání všech fosilních paliv.

V úterý se ve výboru konalo slyšení se Šefčovičem, který je místopředsedou Komise pro interinstitucionální vztahy a strategický výhled a který byl po Timmermansově rezignaci pověřen také funkcí výkonného místopředsedy pro Zelenou dohodu pro Evropu. Zatímco Hoekstra bude mít na starosti politiku EU v oblasti změny klimatu, Šefčovič bude zodpovídat za koordinaci unijní zelené politiky, napsala agentura Reuters.

Při slyšení byla zkoumána také Šefčovičova profesní minulost. Slovenský politik byl v letech 1985-1990 studentem na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), který produkoval za minulého režimu elitní komunistické diplomaty. V minulosti zastával řadu vedoucích funkcí na slovenském ministerstvu zahraničních věcí a v roce 2019 neúspěšně kandidoval v přímých prezidentských volbách na Slovensku s podporou strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Směr-SD vyhrál na konci letošního září slovenské parlamentní volby a sám Fico je řadou světových médií označován za proruského.

Hoekstru a Šefčoviče výbor pro životní prostředí podpořil až poté, co odpověděli na dodatečné otázky po slyšeních.

Na plénu je nepodpořili pirátští europoslanci. V případě Nizozemce to zdůvodnili jeho předchozím angažmá u firmy Shell, zatímco u Slováka poukázali na jeho blízkost Ficovi.

„Piráti považují ochranu klimatu a boj proti klimatické krizi za jednu z klíčových hodnot, přes které prostě nejede vlak. Pan Hoekstra, bývalý zaměstnanec ropné společnosti Shell, ale dlouhodobě pracuje přesně opačným směrem,“ uvedla česká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Její stranický kolega Mikuláš Peksa uvedl, že nesouhlasí se svěřením agendy boje proti klimatickým změnám Šefčovičovi, neboť „mění své názory, jak se mu zrovna hodí“ a „jde o politika podporovaného stranou Smer-SD Roberta Fica, která popírá svými postoji samotné hodnoty, na kterých je celá Evropa postavená“.

Zdroj: čtk

Foto: Evropský parlament, zleva Šefčovič an Hoekstra

Sdílet tento příspěvek