Prezident Petr Pavel navštívil Evropský parlament, vyzval k pokračování podpory Ukrajiny a postavil se za rozšíření EU

Český prezident Petr Pavel včera navštívil Evropský parlament ve Štrasburku. Po setkání s předsedkyní této instituce Robertou Metsolou uvedl, že v kontextu nadcházejících evropských voleb chce aktivně bojovat proti dezinformacím. Vystoupil také s projevem, v němž nastínil svou vizi Evropy, setkal se s českými europoslanci a jednal v Radě Evropy.

Pavel po setkání s předsedkyní Evropského parlamentu varoval, že evropské volby v roce 2024 mohou být poznamenány populismem a „falešnými narativy“. Těm je podle Pavla nutné aktivně čelit. „Pokud nebudeme v této oblasti aktivní, lidé budou zmatení, budou zneužíváni nezodpovědnými politiky,“ řekl novinářům.

Řekl také, že podpora Ukrajiny je v zájmu Evropy a zvýší její bezpečnost. Dále uvedl, že občanům je nutné vysvětlovat důležitost demokratických hodnot a členství v Evropské unii pro každodenní život.

Metsola řekla, že s Pavlem hovořila o pomoci Ukrajině, o evropských volbách i o potřebě postavit se populismu a bojovat s dezinformacemi. Uvedla také, že o vystoupení v Evropském parlamentu jednala s Pavlem téměř hned po jeho zvolení prezidentem letos v lednu.

Pavel vyzdvihl důležitost evropské jednoty a rozmanitosti

V projevu před europoslanci Pavel řekl, že evropské volby budou příležitostí i výzvou pro demokracie. Zdůraznil, že klíčem k míru a prosperitě v Evropě jsou její jednota a rozmanitost. Zároveň ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím. V projevu opakovaně odkázal na jednoho ze svých předchůdců – Václava Havla.

Program českého prezidenta byl rámován řadou setkání

Po svém proslovu na plénu Evropského parlamentu český prezident posnídal s českými europoslanci, s nimiž hovořil o hlavních legislativních úkolech, které Evropskému parlamentu zbývají v jeho končícím funkčním období.

Ke svému setkání se soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Kateřinou Šimáčkovou prezident uvedl, že s ní mluvil také o takzvané Istanbulské úmluvě o potírání násilí na ženách či o žalobě Lichtenštejnska proti České republice. Znovu se vyslovil pro to, aby byly na české straně zváženy možnosti, jak majetkový spor mezi oběma zeměmi řešit mimosoudně.

Ve Štrasburku se Pavel setkal také s generální tajemnicí Rady Evropy Marijou Pejčinovičovou Buričovou. Podle prezidenta diskutovali mimo jiné o registru škod, které způsobilo Rusko svou invazí na Ukrajině, či o způsobech zvyšování odolnosti demokracií a o boji proti dezinformacím, kterému se podle Pavla nedostává zasloužené pozornosti.

O namátkových kontrolách na hranicích se Slovenskem, které oznámila česká vláda, podobně jako Polsko a Rakousko, Pavel řekl, že jsou vzhledem k nárůstu nelegální migrace „přirozené“ a „v zájmu občanů“. Připomněl, že tyto kontroly jsou dočasné.

Záznam projevu českého prezidenta Petra Pavla na půdě Evropského parlamentu


Text projevu v anglickém i českém znění, fotografie naleznete zde.

Zdroj: ČTK, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek