Kam za kulturou příští týden? Přinášíme tipy!

Kam příští týden za kulturou? Doporučujeme online debatu o rozšiřování EU o západní Balkán, debatu s Respektem o výsledcích polských parlamentních voleb, online debatu o novém složení Ústavního soudu, International Day v Liberci a seminář o genderové rovnosti v podnikání. Čtěte dál a dozvíte se více.

V pondělí v Praze a ONLINE: EU Enlargement to the Western Balkans: 20 Years After the Thessaloniki Summit

© Europeum

Za dvacet let byla integrace západního Balkánu do EU poznamenána nedostatečným pokrokem v reformách na straně kandidátů na členství v EU a opakovaným blokováním procesu na straně jednotlivých členských států EU, což má za následek vzájemnou nedůvěru a frustraci. Ruská útočná válka proti Ukrajině však zasadila proces rozšiřování EU do nového kontextu a poskytla nový impuls pro obnovení důvěryhodnosti Unie v jejích bezprostředních sousedstvích.

Bude rychlý postup Ukrajiny a Moldavska směrem k integraci do EU motivovat západní Balkán k zahájení nezbytných reforem, nebo prohloubí nedůvěru regionu k Unii? Je EU připravena přijímat nové členy? Měl by být proces rozšiřování reformován, aby se obnovila transformační síla EU?

REGISTRACE pro fyzickou účast na debatě naleznete zde.

  • Kdy: úterý 16. října od 17:00
  • Kde:  University of Economics in Prague (Vyoská škola ekonomická), místnost NB (Nová budova) 169 / ONLINE  zde.

V úterý v Praze: Debata s Respektem o výsledcích polských parlamentních volbách

Diskuse redaktorů týdeníku Respekt a jejich hostů.

Budou rozebírány výsledky polských parlamentních voleb – co znamená pro Unii, pro Ukrajinu a pro malé polské sousedy, Čechy?

Debatu moderuje Tomáš Brolík

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 17. říjen 2023, 19:00 – 21:00

Ve středu ONLINE debata: Co očekávat od nového složení Ústavního soudu?

© Institut pro politiku a společnost

Ústavní soud České republiky prošel v letošním roce značnou obměnou. Volební období skončilo hned sedmi soudcům, včetně jeho předsedy Pavla Rychetského. Nový prezident Petr Pavel, který vybrané kandidáty navrhoval ke schválení Senátu, již od počátku avizoval, že nové soudce bude vybírat na základě několika kritérií, aby tak konečné obsazení soudu bylo různorodé. O tom, jak je důležité zachovat pestrost a nezávislost justice, svědčí situace z Polska nebo Maďarska, kde už delší dobu právě v souvislosti se složením Ústavního soudu mluvíme o odklonu od principu právního státu.

Povedlo se Pavlovi obsadit místa soudců odborníky s expertízou napříč právní oblastí? Co můžeme o nových soudcích říct z ideologického a hodnotového hlediska? Jak je to s genderovou rovností ve složení Ústavního soudu? Jak významný je post předsedy Ústavního soudu a o co víme o Josefu Baxovi, který ho nově zastává? 

Řečník: Jan Kysela, právník a expert na ústavní právo, Univerzita Karlova
Moderátor: Karel Sál, politolog, Institut pro politiku a společnost
Kdy: ve středu od 16:00
Kde: online zde.

Ve středu v Liberci: International Day

Přemýšlíte o studiu, práci, stáži v zahraničí? Rádi byste dosáhli na zajímavá stipendia? Nejste si jistí, zda je zahraniční zkušenost právě pro Vás?

Není proč váhat! 18. října se na TUL opět koná International Day! Dozvíte se více o studijních pobytech a stážích v Evropě, také o osvojování cizích jazyků a získávání zkušeností.


V hale před aulou budou stánky mnoha organizací, které zprostředkovávají pobyty, (nejen) vzdělávací kurzy a zaměstnání v zahraničí.
Letos navíc naše pozvání přijalo 6 inspirativních lidí z Libereckého kraje, kteří vám mohou o svých úspěších a zkušenostech vyprávět.

Přijďte si udělat přehled, co vše EU nabízí mladým lidem.

Informace o programu naleznete zde.

V pátek v Karlových Varech: GENDEROVÁ ROVNOST: Jak využít ženskosti v podnikání?

© Novinářský inkubátor

Podnikání už dávno není jen pro muže. Jsou ženy podnikatelky jiné než muži? Jaká specifika má ženské podnikání? V čem je jiné? Mají to ženy podnikatelky těžší? Zajímá nás, jestli už se doba mění a ženy mají stejné podmínky pro rozjezd podnikání nebo stále existují nějaké bariéry.

O tom všem si určitě budeme povídat, necháme se inspirovat a můžeme se vzájemně propojit.

Kde: v podnikatelském inkubátoru INION, Karlovy Vary

Kdy: pátek 20. října od 17:30

 

S kým?

Sdílet tento příspěvek