Do Izraele přiletí Scholz, lídři EU budou jednat o společném postupu

Do Izraele dnes přiletí německý kancelář Olaf Scholz, aby představitele židovského státu ujistil o německé podpoře po krvavém útoku palestinského islamistického hnutí Hamás na jižní Izrael. V Egyptě je očekáván šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths, který bude jednat o humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy, kde Hamás vládne a které Izrael po útoku ze 7. října bombarduje. Kvůli situaci v Izraeli a v Pásmu Gazy byla na dnešní odpoledne svolána mimořádná videokonference lídrů unijní sedmadvacítky.

Scholz na jednání do Izraele odcestuje po ranním setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Berlíně. Kancléř již uvedl, že Izrael má právo na obranu a že bezpečnost Izraele je v národním zájmu Německa. Kromě Izraele má Scholz v plánu navštívit také Egypt. Už minulý týden v pátek Izrael navštívila spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbock. V uplynulém týdnů do Tel Avivu přiletěla také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a řada západních ministrů, jako první zahraniční státník po útoku už 10. října Izrael navštívil šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Šéf úřadu OSN pro humanitární záležitosti dnes zamíří do Egypta. Jeho kancelář v této souvislosti informovala, že mise potrvá několik dní a Griffiths má v plánu navštívit také Izrael.

V 17:30 začne summit EU pro stanovení společné pozice k situaci v Izraeli a Pásmu Gazy. Videokonferenci svolal předseda Evropské rady Charles Michel s cílem určit jasný a jednotný směr dalšího postupu, který by zohledňoval složitost situace. Šéfové států a vlád zemí EU v neděli v prvním společném prohlášení od propuknutí bojů mezi Izraelem a Hamásem uvedli, že Izrael má právo se bránit, ale musí tak činit v souladu s humanitárním a mezinárodním právem. Hamás vyzvali k okamžitému propuštění rukojmích.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek