Komise žádá firmy Meta a TikTok o informace, co dělají pro boj s dezinformacemi

Evropská komise požádala společnosti Meta a TikTok o informace o opatřeních, která přijaly v souvislosti s bojem proti šíření dezinformací a nezákonného obsahu. Množství dezinformací, které se šíří na internetu, narostlo poslední dobou zejména v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. V reakci na odpovědi oznámí Komise další případné kroky.

Komise ve svém prohlášení uvedla, že požádala společnosti, aby objasnily, co dělají pro ochranu integrity voleb a po teroristických útocích Hamásu v Izraeli, „zejména s ohledem na šíření nezákonného obsahu a dezinformací“. Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, musí Evropské komisi požadované informace poskytnout do příští středy 25. října, to se týká otázek souvisejících s reakcí na současnou krizi na Blízkém východě. Do středy 8. listopadu má pak zaslat informace ohledně opatření, která přijala, pokud jde o ochranu integrity voleb.

Stejně tak se má vyjádřit i společnost TikTok, pokud jde o přijatá opatření „ke zmírnění šíření nezákonného obsahu, zejména šíření teroristického a násilného obsahu a nenávistných projevů, jakož i údajné šíření dezinformací“. TikTok má navíc odpovědět i na dotaz, jak dodržuje nařízení týkající se ochrany nezletilých na internetu.

Komise odpovědi obou společností posoudí a zveřejní případné další kroky. Žádost o informace byla zaslána v souvislosti s nově zavedeným nařízením o digitálních službách (DSA).

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek