Španělské předsednictví EU aktivovalo krizový unijní mechanismus

Španělské předsednictví Evropské unie ve čtvrtek kvůli situaci na Blízkém východě v plném rozsahu aktivovalo unijní krizový mechanismus. Rada Evropské unie to oznámila v tiskové zprávě. Mechanismus se zkratkou IPCR propojuje unijní instituce, vlády členských zemí a další aktéry a umožňuje lepší výměnu informací a urychlenou koordinaci politické reakce.

IPCR vznikl v roce 2013 a byl aktivován v souvislosti s významnými krizemi, například kvůli ruskému útoku na Ukrajinu, pandemii covidu-19 či migrační krizi v roce 2015. Mechanismus mimo jiné připravuje návrhy společného unijního postupu v oblasti, pro kterou byl uveden v činnost.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen zároveň včera v americkém konzervativním výzkumném ústavu Hudson Institute uvedla, že existuje reálné riziko regionálního rozšíření války mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás a dialog mezi Izraelem a jeho sousedy proto musí pokračovat.

Západní představitelé opakovaně varovali Írán a libanonské šíitské hnutí Hizballáh před zapojením do konfliktu. „Írán, patron Hamásu, chce pouze přilévat olej do ohně chaosu. Rusko, válečný zákazník Íránu, vše pozorně sleduje. Rusko a Hamás jsou si podobné,“ dodala šéfka Evropské komise.

Izrael vede válku proti Hamásu v palestinském Pásmu Gazy poté, co ozbrojenci z této militantní skupiny 7. října při překvapivém útoku na Izrael zavraždili více než 1400 lidí. Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy si podle palestinských úřadů spravovaných Hamásem vyžádaly více než 3700 obětí a přes 12.000 zraněných.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek