Evropská komise: EU drasticky snížila závislost na ruských palivech

Evropské unii se podařilo drasticky snížit závislost na dovozu fosilních paliv z Ruska. Uvedla to včera Evropská komise ve výroční energetické zprávě. Předpověděla, že dovoz ruského plynu do EU v letošním roce klesne na 40 až 45 miliard krychlových metrů z loňských 80 miliard. V roce 2021, tedy před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, činil tento dovoz 155 miliard krychlových metrů.

„EU zcela ukončila dovoz ruského uhlí, snížila svou závislost na ruské ropě o zhruba 90 procent a dovoz ruského plynu mezi březnem 2021 a březnem 2023 klesl o 75 procent,“ píše se ve zprávě.

Omezování dodávek plynu z Ruska v loňském roce vedlo k obavám z nedostatku této suroviny a k prudkému nárůstu její ceny. Evropě se však výpadky v dodávkách ruského plynu daří kompenzovat dovozem zkapalněného zemního plynu (LNG), dodávkami z Norska a snižováním spotřeby. To spolu s mírnou zimou vedlo k výraznému poklesu ceny plynu.

„Nejhorší dopady této krize jsou nyní možná za námi, není tu však prostor pro sebeuspokojení. Trhy s energií zůstávají zranitelné, subvence na fosilní paliva se během krize zvýšily, inflace je stále vysoká, naše klíčová infrastruktura potřebuje ochranu, a to mimo jiné před sabotážemi,“ uvedla Evropská komise ve včerejší zprávě. „EU musí pokračovat v zajišťování cenově dostupné a spolehlivé energie pro domácnosti,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek