Zemědělský sektor je nutné účinněji chránit před dopady náhlých krizí, shodli se ministři

Ve dnech 23. a 24. října se v Lucemburku uskutečnilo pravidelné zasedání ministrů pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH). Rada projednávala ochranu zemědělského sektoru v případech náhlých krizí, omezení plýtvání potravinami a návrh certifikace pohlcování uhlíkových emisí v zemědělství. Zástupci české delegace ministry informovali o průběhu posledního zasedání skupiny V4 a znovu upozornili na důležitost kontroly ukrajinského vývozu.

Ministři na podnět chorvatské a slovinské delegace poukázali na potřebu nového mechanizmu pro zajištění rychlé a účinné pomoci zemědělcům v případě náhlých krizí (obvykle spojených s klimatickou změnou). Tento mechanismus by členským státům umožnil směřování finanční pomoci zemím, které ji v daném okamžiku nejvíce potřebují. Zástupci členských států včetně české delegace mají za to, že by strategické plány Společné zemědělské politiky (SZP) měly být pružnější, aby bylo možné adekvátně reagovat na postupné změny klimatu i mimořádné geopolitické okolnosti, jako je například situace na Ukrajině či aktuálně na Blízkém východě.

Ministři rovněž projednávali podobu rámcové směrnice o odpadech, konkrétně části, která se zabývá předcházení plýtvání potravinami. Evropská komise letos v červenci navrhla jednotné snížení produkce odpadu při zpracování a výrobě o 10 % a o 30 % v domácnostech, obchodech a v restauracích do roku 2030. Čeští zástupci návrh vítají, ovšem se zohledněním všech částí výrobního řetězce a výchozí situace v jednotlivých zemích Unie. Česká republika totiž patří ke státům, kde se potravinami plýtvá nejméně. Většina členských států vnímá jako zásadní posílení motivace a informovanosti obyvatelstva, důraz na recyklaci či zapojení charitativních organizací prostřednictvím pořádání potravinových sbírek.

Česká delegace rovněž informovala Radu o průběhu zářijového jednání Visegrádské skupiny, které bylo zaměřeno na současnou situaci na zemědělských trzích EU s ohledem na válku na Ukrajině a na politiky související s lesnictvím. Zastupující ministři se shodli na nutnosti posílení logistických kapacit, navýšení skladovacích prostor a zajištění důsledné kontroly cílových destinací ukrajinského zboží.

Další části diskuse se věnovaly například návrhu nařízení o certifikaci pohlcování uhlíku, kde se členské státy shodly na potřebě využití již aktuálně dostupných systémů či evidencí s cílem limitovat případnou administrativní zátěž. Ministři na závěr Rady dosáhli politické dohody ohledně kvót na odlov rybích populací v Baltském moři na rok 2024.

Zdroj: Rada EU, eAGRI

Sdílet tento příspěvek