Kyjev doufá, že Evropská komise doporučí start přístupových jednání s Ukrajinou

Kyjev očekává, že Evropská komise tento týden doporučí zahájení formálních jednání o přístupu Ukrajiny k Evropské unii. Agentuře Reuters to dnes řekla ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Podle vicepremiérky by v takovém případě jednání mohla začít už v prosinci. Zprávu ohledně případného zahájení přístupových jednání má komise zveřejnit ve středu.

„Řekla bych, že zhodnocení bude určitě pozitivní, protože jsme byli s Evropskou komisí v neustálém kontaktu, probírali jsme kroky a jednali jsme o krocích, které jsme zvládli zavést,“ uvedla Stefanišynová.

V červnu komise sdělila, že Ukrajina zatím splnila dvě ze sedmi podmínek, kterými EU podmiňuje zahájení přístupových jednání. Podle ukrajinské vicepremiérky se od té doby Ukrajině podařilo splnit i další požadavky. „Pokud jde o sedm kroků, všechno, co bylo odsouhlaseno, bylo zavedeno a splněno,“ řekla Stefanišynová.

Přístupová jednání obvykle trvají roky, podotkla agentura Reuters. Kandidátská země přitom musí před svým vstupem splnit mnohá právní a ekonomická kritéria.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek