Evropský parlament bude hlasovat o svém postoji k právu na opravitelnost výrobků

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes hlasovat o návrhu právního předpisu, který má spotřebitelům usnadnit opravu vadného zboží i po uplynutí záruky. Cílem je prosadit, aby lidé častěji zboží opravovali než vyhazovali a vznikalo tak celkově méně odpadu. Poslanci budou hlasovat o společném postoji, který budou prosazovat v následném trialogu s ministry členských zemí a s Evropskou komisí.

Na pořadu druhého dne plenárního zasedání ve Štrasburku je také debata s Evropskou komisí o dodávkách munice Ukrajině, rozprava o používání pesticidů nebo o zpřísnění emisních norem pro nově vyrobená nákladní auta.

Necelých sedm měsíců před volbami do Evropského parlamentu je program jednání velmi obsáhlý a stoupá počet legislativních norem ke schválení. Nosným tématem celého listopadového zasedání je ekologie a ochrana životního prostředí. To se projeví nejen hlasováním o právu na opravitelnost, ale také diskusí o společném postoji EP k obalům a obalovým odpadům nebo o udržitelném užívání pesticidů. Europoslanci budu též ladit své postoje před klimatickým summitem OSN (COP28), který bude od 30. listopadu do 12. prosince hostit Dubaj.

Před polednem poslance se svým projevem osloví keňský prezident William Ruto. S hlavou Keni na začátku tohoto měsíce během své cesty po Africe jednal i český premiér Petr Fiala. Hovořili o prohloubení keňsko-české obchodní spolupráce, bezpečnosti i dopadech klimatických změn.

Evropská unie se zavázala dodat Ukrajině na obranu před Rusku agresí do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice. Kvůli náznakům, že by se tento slib nemuselo podařit dodržet, se poslanci chtějí ptát Komise na důvody zdržení v dodávkách a hledat možná řešení.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek