Týdenní přehled dění v institucích EU 11.–18. prosince 2023

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 11. do 18. prosince 2023. Nadcházející zasedání, důležitá jednání, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

EVROPSKÁ RADA

Zasedání summitu EU–západní Balkán a Evropské rady ve dnech 13.15. prosince 2023 v Bruselu

Jednání Evropské rady (ER) se zaměří nejprve na Ukrajinu včetně otázek spojených se sankcemi, vojenskou podporou a bezpečnostními závazky. Dále ER prodiskutuje aktuální situaci na Blízkém východě. ER by měla také přijmout rozhodnutí ohledně dalšího rozšíření EU, věnovat se revizi víceletého finančního rámce 2021–2027, bezpečnosti a obraně, migraci a strategické agendě. Dne 13. prosince proběhne rovněž zasedání summitu EU – západní Balkán na úrovni hlav států a vlád. Očekává se, že summit potvrdí evropskou perspektivu regionu, projedná možnosti jeho další postupné integrace s EU a také dopady ruské agrese proti Ukrajině na region. Delegaci ČR povede předseda vlády P. Fiala.

RADA EU

Na Radě pro zahraniční věci proběhne tradiční diskuze o všech aspektech ruské agrese vůči Ukrajině s důrazem na bezpečnostní závazky EU. Zúčastnit by se měl osobně ukrajinský ministr zahraničí D. Kuleba. Dále proběhne diskuze o situaci na Blízkém východě, zejména o humanitární situaci v Gaze, propuštění rukojmích, regionálních dopadech konfliktu a jeho možném politickém řešení. V návaznosti na říjnovou Evropskou radu a listopadovou Radu FAC (obrana) proběhne diskuze o přístupu a aktivitách EU vůči regionu Sahelu. Na závěr by měla proběhnout již několikrát odkládaná debata o zahraničněpolitické dimenzi ekonomické bezpečnosti. V neděli večer před zasedáním Rady proběhne večeře s lídryní běloruské opozice S. Cichanouskou, v den Rady proběhne neformální snídaně s ministrem zahraničí Arménie A. Mirzoyanem a po jednání proběhne ministeriáda EU – Východní partnerství. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský.

Na jednání Rady budou dne 10. prosince diskutovány dva legislativní návrhy k rybolovným právům na následující rok pro Atlantik, Severní, Středozemní a Černé moře s cílem dosažení dohody dne 11. prosince. V části rybolov bude portugalská delegace informovat o potřebě prodloužení krizových opatření v rámci Evropského námořního rybářského a akvakulturního fondu, nizozemská a francouzská delegace poskytnou informace k iniciativě pro širší oblast Severního moře a nizozemská delegace upozorní o nucených pracích na čínských rybářských plavidlech. V části zemědělství se bude přijímat obecný přístup k návrhu nařízení k novým genomickým technikám. PRES plánuje k projednání předložit tři zprávy o pokroku: k návrhu o produkci a uvádění rozmnožovacího materiálu lesních dřevin na trh, k návrhu o produkci a uvádění rozmnožovacího materiálu rostlin na trh a k nařízení o udržitelném využívání přípravků na ochranu rostlin. Dále proběhne diskuze k aktuálnímu stavu na zemědělských trzích s ohledem na situaci na Ukrajině a debata ke zkušenostem z prvního roku provádění nové podoby společné zemědělské politiky, v rámci které slovenská delegace otevře debatu k externí konvergenci přímých plateb. V části Různé bude PRES informovat o aktuálním stavu projednávání revize tzv. snídaňových směrnic, rumunská delegace otevře otázku uplatnění výjimek z pravidel GAEC 7 a 8 (Dobrý zemědělský a environmentální stav) a polská delegace zvedne bod k přípravě zemědělského sektoru na vstup Ukrajiny do EU. Komise bude prezentovat v části Různé balíček k dobrým životním podmínkám zvířat. Delegaci ČR na jednání povede ministr zemědělství M. Výborný.

Jedním z hlavních bodů prosincové Rady GAC bude příprava jednání nadcházející Evropské rady ve dnech 14. a 15. prosince 2023, kde hlavními tématy budou Ukrajina, Blízký východ, rozšíření, revize víceletého finančního rámce, bezpečnost a obrana, migrace a strategická agenda. Poslední Radu GAC pod taktovkou španělského předsednictví (ES PRES) zahájí Evropská komise představením současného stavu jednání o Dohodě o přidružení mezi EU a Andorrou a San Marinem, kterou strany chtějí uzavřít do konce roku. Po diskuzi by ministři měli přijmout závěry k rozšíření. Ministři by měli schválit také závěry k vyhodnocení každoročního Dialogu Rady k právnímu státu, ale i závěry k řízení demografických změn v Evropě. Ministři budou pokračovat v diskusi o žádosti Španělska na doplnění katalánštiny, baskičtiny a galicijštiny mezi oficiální jazyky EU. ES a BE PRES představí harmonogram evropského semestru pro rok 2024. CZ bude na jednáních zastupovat ministr pro evropské záležitosti M. Dvořák.

Na programu Rady bude obecný přístup k nařízení o obalech a obalových odpadech. Proběhne politická diskuze ke směrnici o monitoringu a odolnosti půdy a k novému nařízení o monitoringu lesů. V bodu Různé bude PRES informovat o stavu vyjednávání nařízení o zřízení rámce Unie pro certifikaci pohlcování uhlíku a směrnice o kvalitě ovzduší, a společně s EK o výstupech z nedávných mezinárodních jednání. EK bude dále představovat hodnocení národních klimaticko-energetických plánů a programu Horizon Europe. BE PRES představí své priority. Tématem pracovního oběda bude diskuze o klimatickém cíli EU pro rok 2040. Delegaci povede ministr životního prostředí P. Hladík.

COREPER

  • Rada pro životní prostředí dne 18. prosince 2023 (příprava)
  • Nařízení o obalech a obalových odpadech (obecný přístup)
  • Návrh směrni ce o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) a směrnice Rady o skládkách odpadů (analýza finálního kompromisního textu s výhledem schválení)
  • Návrh nařízení o ohlašování environmentálních údajů průmyslovými zařízeními a o zřízení portálu průmyslových emisí (analýza finálního kompromisního textu s výhledem schválení)
  • Revize směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Jednání rady TTE (doprava, telekomunikace, energetika) dne 19. prosince 2023 (příprava)
  • Návrh nařízení s cílem zlepšit uspořádání trhu unie s elektřinou (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Revize směrnice o energetické náročnosti budov (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Návrh nařízení o snižování emisí metanu v sektoru energetiky
  • (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o vnitřním trhu s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a s vodíkem (Informace PRES o výsledku trialogu)
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu

EVROPSKÝ PARLAMENT

V tomto týdnu zasedne plenární zasedání EP.

Výběr z programu pléna EP:

  • Hospodářský a měnový výbor (ECON) přijme svůj postoj k reformě rámce EU pro správu ekonomických záležitostí, včetně nařízení nahrazujícího Pakt stability a růstu, jehož cílem je zajistit, aby země EU usilovaly o zdravé veřejné finance.
  • Předsedkyně EP R. Metsola udělí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení pro rok 2023 Žíně Mahse Amíníové a íránskému hnutí Žena, život, svoboda.
  • Proběhne rozprava a poté hlasování o plánu posílení dodávek strategických surovin do EU.  Akt o kritických surovinách, na němž uzavřel EP neformální dohodu s Radou v listopadu, by měl zvýšit konkurenceschopnost a suverenitu EU.
  • Diskuze o situaci v Gaze s Vysokým představitelem pro zahraniční věci a bezpečnost Josepem Borrellem.
  • Hlasování o zprávě o evropských volbách 2024.
  • Představení výsledků ES PRES
  • Hlasování o pozici EP k návrhu evropského prostoru pro zdravotní data
  • Rozprava o boji proti korupci a situaci v oblasti právního státu na Slovensku

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne v úterý 12. 12. v Bruselu.

Na programu kolegia figurují body:

  • Generování výnosů z imobilizovaných aktiv Ruské centrální banky (Jourová, Dombrovskis, Borrel)
  • Balík k ochraně demokracie (Defence of Democracy Package) (Reynders)
  • Usnadnění přeshraničních řešení (Ferreira)

EVROPSKÉ VÝBORY PČR

Ve středu 13. 12. proběhne schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR.

Výběr z programu schůze:

  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o započítávání emisí skleníkových plynů z dopravních služeb
  • Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Demografické změny v Evropě: soubor opatření
  • Pracovní program EK na rok 2024
  • Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, které se koná ve dnech 14. – 15. prosince 2023

V úterý 12. 12. rovněž proběhne schůze Výboru pro evropské záležitosti PS PČR. Schůze bude mít jediný bod:

Informace o pozicích, které bude Česká republika zastávat na zasedání Evropské rady, jež proběhne ve dnech 14. – 15. prosince 2023 v Bruselu

VÝBOR PRO EU NA EVROPSKÉ ÚROVNI

337. jednání VV-EU dne 13. prosince 2023

I/ KE SCHVÁLENÍ

  1. Mandát na summit EU – západní Balkán a zasedání Evropské rady ve dnech 13.–15. prosince 2023 v Bruselu
  2. Zpráva o realizaci Národního programu reforem ČR 2023

II/ pro informaci

Analýzy implikací rozšiřovacího procesu EU pro Česko

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek