Prosinec v Eurocentru České Budějovice – aneb těšíte se na Vánoce?

Zima minulý týden ukázala svou sílu a připomněla, že Vánoce se nezadržitelně blíží. A i prosincové aktivity Eurocentra České Budějovice se prolínají s adventem a blížícími se vánočními oslavami.

Jednou z důležitých aktivit Eurocentra České Budějovice je přednášková činnost na základních a středních školách v Jihočeském kraji. A i když je během roku zájem především o přednášky, které žáky a studenty seznamují s historií a fungováním Evropské unie, s členstvím ČR v EU a s praktickými aspekty našeho života v EU, v předvánočním čase jednoznačně vede téma vánočních zvyků a tradic v Evropské unii. Věděli jste například, že v Belgii se dárky rozdávají už na svátek sv. Mikuláše, že ve finském městě Turku každoročně vyhlašují tzv. vánoční mír, nebo že v Itálii nosí dárky čarodějnice Befana?

Právě o vánočních zvycích v zemích Evropské unie si během přednášek povídáme a připomínáme si tak rozmanitost evropských tradic a celé Evropské unie. Pro žáky jsou připraveny různé úkoly a kvízy přizpůsobené jejich věku. Starší žáci si během přednášky zakreslují do mapy země, které navštívíme, a zopakují si tak své znalosti o evropských státech.

O přednášky s vánoční tematikou je tradičně velký zájem a budou proto pokračovat ještě i v prvním lednovém týdnu roku 2024.

Do 19. prosince je také stále možnost zapojit se do výtvarné soutěže „Kapr ve vánoční Evropě“, kterou vyhlásily Eurocentrum České Budějovice, Eurocentrum Plzeň a EUROPE DIRECT České Budějovice. Žáci základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v ní mohou vyhrát zajímavé ceny (deskové hry, puzzle apod.). Stačí, když namalují a do 19. prosince 2023 nám zašlou obrázek nějakého vánočních zvyku ve vybrané zemi Evropské unie (kromě ČR). Více informací o soutěži naleznete na našich webových stránkách.

Autorka: Kateřina Marková, Eurocentrum České Budějovice

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek