Vláda schválila zprávu o plnění národních reforem pro rok 2023

Ve středu 13. prosince 2023 schválila vláda na jednání Výboru pro EU letošní Zprávu o realizaci Národního programu reforem (NPR) ČR 2023. Jedná se o každoročně připravovaný strategický dokument, který informuje o naplňování jednotlivých opatření, které si vláda stanovila na jaře letošního roku v rámci NPR ČR 2023. Příprava Zprávy o realizaci NPR, stejně jako samotného NPR, je každoroční součástí cyklu koordinace hospodářských politik EU, tzv. evropského semestru. Po schválení vládou byla Zpráva o realizaci NPR následně zaslána Evropské komisi, která jej využije jako informační podklad pro zpracování každoročně připravovaných dokumentů evropského semestru, jakými jsou například návrhy specifických doporučení pro jednotlivé země (Country Specific Recommendations) či samostatné zprávy o jednotlivých zemích (Country Reports).

Příprava tohoto strategického dokumentu probíhala ve spolupráci s ministerstvy a dalšími ústředními orgány státní správy a byla projednána se zástupci hospodářských a sociálních partnerů či nestátních neziskových organizací, kteří měli možnost zmíněný dokument připomínkovat. Za účelem diskuse nad tímto připravovaným dokumentem uspořádal Úřad vlády dne 7. listopadu 2023 každoroční kulatý stůl, kde byly detaily tohoto strategického dokumentu projednávány.

Letošní Zpráva o realizaci NPR reflektuje nejen hospodářské a sociální dopady války na Ukrajině, nýbrž i dopady inflace na české domácnosti. Stejně tak se však zaměřuje i na dlouhodobé národní priority, například v oblasti digitální transformace ČR. V letošním roce tak například zahájila svou činnost Digitální a informační agentura, která si dává za cíl pomoci dosáhnout úspěšné digitální transformace české veřejné správy, zlepšení proklientského přístupu a celkového zvýšení digitální úrovně České republiky v rámci EU. Zpráva o realizaci NPR se však zaměřuje i na potřebu rozvoje digitalizace českých podniků (zejména malých a středních podniků), jakožto klíčové složky pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky na světovém trhu.

Dále pak Zpráva informuje mj. o probíhající diskusi, týkající se reformy rámce správy hospodářských záležitostí EU, která může mít zásadní vliv na budoucí cykly evropského semestru. Cílem této reformy je posílit udržitelnost veřejného dluhu, podporovat udržitelný růst ve všech členských státech a zároveň zjednodušit správu ekonomických záležitostí s důrazem na střednědobý horizont. Navrhovaná reforma by tak spočívala v případném nahrazení NPR (spolu s tzv. Konvergenčním programem) střednědobým fiskálně-strukturálním plánem.

Pokroky v plnění reforem a investic Národního plánu obnovy

Zpráva o realizaci NPR však zároveň sleduje i pokrok v implementaci reforem a investic v rámci Národního plánu obnovy (NPO). Za účelem lépe reagovat na aktuální výzvy spojené s dopady války na Ukrajině došlo v letošním roce k úpravě a doplnění některých reforem a investic NPO. Upravený NPO pak tak mj. zahrnuje i novou kapitolu reflektující cíle plánu REPowerEU, který se zaměřuje na urychlení přechodu na čistou energii, dosažení úspor energie a vyšší energetické účinnosti a diverzifikace dodávek energie do EU.

Aktualizace NPO tak umožnila Česku vyžít další finanční prostředky ve formě grantů a nově i půjčky z tzv. Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Na začátku prosince letošního roku Česká republika podala Evropské komisi v pořadí již druhou a třetí žádost o platbu finančních prostředků z nástroje RRF. Evropská komise aktuálně posuzuje řádné splnění příslušných milníků a cílů NPO. Česká republika s ostatními členskými státy tak může na základě splněných milníků a cílů čerpat finanční prostředky z nástroje RRF až do roku 2026.

První platbu z nástroje RRF ve výši 928 milionů EUR obdržela České republice již v březnu letošního roku. Kromě dalších opatření tak byla dokončena například modernizace železničních mostů či tunelů, vytvořena platforma pro digitalizaci hospodářství nebo byl spuštěn nový program podpory výzkumu a vývoje.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády ČR

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek